El BCE puja els tipus d'interés 25 punts bàsics, fins al 4,50%, el nivell més alt en 20 anys

Es tracta de la desena pujada consecutiva del preu dels diners per a lluitar contra la inflació

Seu del Banc Central Europeu a Frankfurt
Seu del Banc Central Europeu a Frankfurt / Europa Press

El Consell de Govern del Banc Central Europeu (BCE) ha decidit elevar els tipus d'interés 25 punts bàsics, de manera que la taxa de referència per a les seues operacions de refinançament se situarà en el 4,50%, mentre que la taxa de depòsit aconseguirà el 4% i la de la facilitat de préstec el 4,75%.

Amb aquesta desena pujada consecutiva del preu dels diners, que s'ha situat en el seu nivell més alt en més de 20 anys, el BCE segueix avant amb l'enduriment de la política monetària.

"La pujada de tipus d'aquest dijous reflecteix la valoració del Consell de Govern de les perspectives d'inflació a la llum de les noves dades econòmiques i financers, la dinàmica de la inflació subjacent i la fortalesa de la transmissió de la política monetària", assenyala el BCE en un comunicat.

Amb la pujada d'un quart de punt anunciada aquest dijous pel BCE, en línia amb l'adoptada al juliol, el guardià de l'euro ha elevat el preu dels diners en 450 punts bàsics durant l'actual cicle de pujades, que va començar al juliol de l'any passat.

La decisió del BCE arriba després que la taxa d'inflació interanual de la zona euro es desaccelerara al juliol fins al 5,3%, dues dècimes per davall de la pujada de preus registrada al juny i el seu nivell més baix des de gener de 2022. En excloure del càlcul l'impacte de l'energia i dels aliments, l'alcohol i el tabac, la taxa subjacent es va mantindre estable en el 5,5%.

Així mateix, fa una setmana l'Eurostat va informar que el creixement del producte interior brut (PIB) de la zona euro va registrar una contracció del 0,1% en el segon trimestre de 2023, idèntica xifra a la del primer tram de l'any.

També et pot interessar

stats