El BBVA considera que la relaxació de l’objectiu de dèficit implicarà la pujada futura d’impostos

El centre d’estudis econòmics de l'entitat creu que s'hauria d'aprofitar la situació de creixement econòmic per reduir el deute públic.

El responsable d'Anàlisi Macroeconòmica, Rafael Doménech, l'economista en cap del grup BBVA, Jorge Sicilia, i l'economista per a Espanya, Miguel Cardoso, durant la presentació
El responsable d'Anàlisi Macroeconòmica, Rafael Doménech, l'economista en cap del grup BBVA, Jorge Sicilia, i l'economista per a Espanya, Miguel Cardoso, durant la presentació / Zipi (Efe)

El BBVA Research, el centre d’estudis econòmics de l'entitat financera, considera que la relaxació de l’objectiu de dèficit implicarà la pujada futura d’impostos. Ho ha dit Rafael Doménech, responsable d’anàlisi macroeconòmic de BBVA Research, que també ha assegurat que s'hauria d'aprofitar la situació de creixement econòmic per a reduir el deute públic.

Després que la ministra d’Economia, Nadia Calviño, anunciara la relaxació de la senda del dèficit públic, que se situarà enguany del 2,2% al 2,7% del PIB i el de 2019 de l’1,3% a l’1,8%, Doménech ha considerat que això obligarà a fer una pujada futura dels impostos i es traduirà també en un augment del dèficit estructural. Ha afirmat que esta política anunciada pel govern espanyol tindrà un efecte distorsionador en la creació de llocs de treball.

D'altra banda, han preferit no posicionar-se sobre el redisseny de l'impost de societats, que ha verbalitzat hui el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, al Congrés dels Diputats, i que implica acostar el tipus efectiu al tipus nominal que fixe per a les grans empreses una tributació minima del 15%. Jorge Sicilia, director del BBVA Research, ha demanat que vagen amb compte per a analitzar l'impacte que tindria aquesta mesura fiscal, atés que les empreses poden traslladar-se "molt ràpidament" dins d'Europa.

El BBVA Research ha donat a conéixer, aquest dimarts, l’informe Situació Espanya, en què mantenen les previsions de creixement del PIB en un 2,8% per a 2018 i un 2,5% per a 2019, tot i que els seus responsables econòmics han estimat que augmentaran alguns riscos que portarien l’economia espanyola a escenaris de menor dinamisme. Amb tot, preveuen que la taxa de desocupació se situe en un 13,5% en 2019 i es creen 880.000 llocs de treball al llarg dels pròxims dos anys. Asseguren, a més, que el creixement econòmic es veurà també impulsat per una política fiscal expansiva, que es reflecteix en els pressupostos generals de l'estat (PGE) d'enguany.

També et pot interessar

stats