La base màxima de cotització per a autònoms pujarà entorn del 7%

Els sindicats recorden el compromís del govern espanyol perquè els autònoms cotitzen al 2019 pels ingressos reals.

La ministra Magdalena Valerio, durant la roda de premsa
La ministra Magdalena Valerio, durant la roda de premsa / Ballesteros (Efe)

La ministra de Treball, Magdalena Valerio, ha presentat aquest migdia les novetats que afectaran els autònoms des de l'1 de gener. La ministra ha confirmat que la pujada de la base màxima de cotització fregarà el 7%, i es desmarca així de les xifres que havia assenyalat l'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal, que anunciaven una pujada del 10 i el 12%.

La quota anual augmentarà en 64 euros però, amb l'any nou, aquest col·lectiu veurà ampliada a dos anys la prestació de desocupació. El canvi suposa una millora en les prestacions socials, com ara que els treballadors autònoms cobren des del primer dia de baixa per accident laboral i que s'amplie la durada de la prestació per atur de 12 a 24 mesos.

"Els autònoms tindran una major protecció social i contribuiran al sistema de seguretat social d'una manera més equilibrada", ha defensat Valerio. La ministra també ha mostrat satisfacció amb l'acord amb les associacions d'autònoms, que, segons ha recalcat, situa Espanya al capdavant quant a condicions laborals i socials, al costat de Luxemburg. No obstant això, fonts sindicals han remarcat que és un acord provisional fins al 31 de gener, ja que des de llavors hi ha el compromís perquè els autònoms cotitzen pels ingressos reals, una reivindicació històrica.

Reaccions a la mesura

Valerio, que ha comparegut en la Comissió de Treball del Congrés dels Diputats per a exposar les línies generals del seu departament, ha recordat a la diputada del PP Carolina España que el govern anterior tenia prevista per a enguany una pujada del 5% i del 10% al 2019, i ha puntualitzat que l'executiu socialista es mantindrà entorn del 7%.

D'aquesta forma la pujada del salari mínim fins als 900 euros, que demà aprovarà el Consell de Ministres a Barcelona, suposarà un augment de la base mínima del 22,3%, però del 7% per a la màxima. Per la seua banda, patronal i sindicats discrepen de la recaptació que suposarà aquesta pujada i, mentre que el secretari confederal de Polítiques Públiques de CCOO, Carlos Bravo, l'ha xifrada en 700 milions, el president de la CEOE, Antonio Garamendi, ha considerat que seria d'uns 1.500 milions.

També et pot interessar