Els bancs comencen a pagar l'impost de les hipoteques

El reial decret aprovat pel Consell de ministres va entrar en vigor dissabte i es farà efectiu a partir d'aquest dilluns.

Manifestants durant la concentració enfront del Tribunal Suprem en Madrid
Manifestants durant la concentració enfront del Tribunal Suprem en Madrid / Fernando Villar (Efe)

Els bancs comencen a aplicar de manera efectiva el decret llei que els obliga a pagar l'impost de les hipoteques als bancs. A partir d'aquest dilluns, 12 de novembre, els bancs començaran a signar hipoteques assumint l’impost. Són vora 2.300 euros de mitjana per préstec, uns 361 milions d’euros a tot el territori valencià. 

Com que, per llei, la banca no podrà desgravar-s’ho en l’impost de societats, està el perill que encarisquen els crèdits perquè pague la ciutadania. Per aquesta raó, partir d'ara, s'haurà de comprovar si des de la banca traslladen o no eixe cost als clients de manera directa o indirecta, qüestió que fonts del sector indiquen que anirà en funció de la capacitat econòmica de l'entitat financera.

Protestes durant el cap de setmna contra la resolució del Tribunal Suprem

Milers de persones es van mobilitzar dissabte en 50 ciutats de tot l'estat, també a Alacant i Elx, per a condemnar la decisió del Suprem que diu que els bancs no han de tornar als clients el cobrat els últims anys.

La protesta més nombrosa va ser la convocada per Units Podem davant l'alt tribunal a Madrid. “La sala competent del Tribunal Suprem va donar la raó a les famílies i vam veure que el dret a Espanya establia que calia retornar els seus diners a les famílies”, va afirmar el secretari general de Podem, Pablo Iglesias. En paraules d'Iglesias, “el que vam veure després és un atemptat contra la separació de poders i la democràcia”. El representant de Podem fa referència a la rectificació de l'alt tribunal de carregar l'impost d'actes jurídics documentats, lligat a les escriptures notarials de les hipoteques, sobre el client.

També et pot interessar

stats