La banca pagarà les despeses notarials de les hipoteques i el client, la taxació

Si no s'aprova prompte la llei, el govern espanyol podria enfrontar-se a una sanció europea de 105.000 euros diaris.

Una clienta, en una sucursal bancària
Una clienta, en una sucursal bancària / J. J. Guillén (Efe)

Els partits polítics han acordat per majoria que la banca pague les despeses notarials vinculades a la signatura de la hipoteca, mentre que el client satisfarà les de taxació.

A més, els notaris faran, sense cap cost, un qüestionari al prestatari per a assegurar-se que entén totes les clàusules del contracte hipotecari.

La ponència de la Llei hipotecària ha tornat a reunir-se aquest dimecres després de l'aprovació d'un reial decret llei que estipula que l'impost d'actes jurídics documentats siga pagat per la banca i no pel client.

La nova llei estableix que l'entitat financera pagarà la primera còpia de les escriptures del notari. Les despeses registrals també seran a càrrec del banc, mentre que el prestatari pagarà les despeses de taxació, tràmit que podrà triar lliurement.

Assumptes sense definir

Queden per acordar altres assumptes de rellevància com les comissions d'amortització anticipada, els interessos de demora o la clàusula de venciment anticipat d'una hipoteca, que permet executar l'habitatge segons el deute que haja adquirit el prestatari.

El portaveu del PSOE en la Comissió d'Economia, Gonzalo Palacín, ha confiat als mitjans que la setmana que ve es podria arribar a un acord. No obstant això, el diputat d'Units Podem, Rafael Mayoral, continua advertint que s'hauria d'eliminar una disposició addicional transitòria que apareix en la llei i que és contrària als tribunals europeus.

Mayoral incideix que, en cas que es mantinga aquesta disposició transitòria, es podrien desbloquejar moltes execucions hipotecàries que estan ara paralitzades. Sobre aquest tema, el PSOE proposa que la clàusula de venciment anticipada vinculada a determinats pagaments de quotes només afecte sentències judicials fermes i no a aquelles que pogueren estar en procés. I Units Podem proposa que només es puga executar un habitatge quan el capital deutor siga del 10% del préstec hipotecari.

El diputat del PP, Miguel Ángel Paniagua, ha valorat que en la ponència s'haja inclòs, a proposta del govern de Mariano Rajoy, garantir la presumpció de veracitat del notari perquè la informació siga més transparent per al client. Així mateix, ha assenyalat que algunes formacions han proposat un codi sancionador en el cas d'incompliment de la nova llei.

Els partits polítics també hauran de decidir sobre l'entrada en vigor de la norma, ja que el sector financer demana que hi haja un marge de 6 mesos, en lloc dels 15 dies que planteja el projecte de llei.

Complir amb la normativa europea

La Llei hipotecària, que és una transposició d'una directiva europea, persegueix una major protecció del consumidor i impulsar la transparència en la concessió d'hipoteques. Per això, els partits polítics han consensuat que els taxadors puguen ser independents, persones físiques i jurídiques.

El portaveu del PSOE ha assenyalat, així mateix, que la sentència del Tribunal Suprem sobre l'impost d'actes jurídics documentats ha alentit els treballs de la comissió, encara que ha confiat que la norma puga entrar en vigor el gener de 2019.

"La llei ha de donar seguretat jurídica a totes les parts i ha d'evitar la litigiositat que fins ara ha tingut el mercat hipotecari", ha puntualitzat, a més de recordar la urgència d'aprovar la norma davant de l'amenaça d'una sanció, imposada per la Unió Europea, de 105.000 euros diaris.

També et pot interessar

stats