El Banc d'Espanya rebaixa al 55% l'execució dels fons europeus el 2021

Aquesta reducció del 15% en la despesa en inversió tindrà el seu reflex en una menor aportació d'aquests fons en el PIB d'enguany

Banc d'Espanya
Banc d'Espanya / Irina Papoyan (Shutterstock)

El Banc d'Espanya ha revisat a la baixa, del 70% al 55%, el percentatge dels fons europeus que es podran executar enguany, la qual cosa es traduirà en tres dècimes menys d'aportació al PIB que es traslladarien al creixement econòmic de 2022. Segons ha explicat en la presentació de les projeccions per a enguany el director general d'Economia i Estadística del Banc d'Espanya, Óscar Arce, aquesta reducció del 15% en la despesa en inversió tindrà el seu reflex en una menor aportació d'aquests fons en el PIB d'enguany en passar de sumar 1,3 punts a 1 punt, tres dècimes menys que aniran a 2022.

Arce ha afegit que aquest menor ritme d'execució enguany es deu, no tant a retards en els desemborsaments des de Brussel·les, sinó en el fet que el procés serà "més pesat" del que es preveu tant en la selecció de projectes com en els tràmits amb la Unió Europea.

"Part dels fons que pensàvem que s'anaven a gastar enguany, aniran al 2022", ha subratllat, abans d'apuntar que "és un retard però no té per què ser negatiu" si s'està "pensant en projectes i reformes amb més potencial".

Es tracta d'un dels factors, al costat del pitjor comportament de l'arrancada de l'any per l'impacte de la tercera onada, que han portat a l'organisme a retallar la seua previsió de creixement econòmic per a 2021 fins al 6% en l'escenari central, huit dècimes menys de la calculada al desembre.

Arce també ha valorat aquest dimarts l'últim paquet d'ajudes d'11.000 milions posat en marxa pel govern i que poden contribuir a reduir un risc del qual el Banc d'Espanya advertia des de fa mesos, que els problemes de liquiditat de les empreses més afectades per la crisi de la pandèmia acabaran sent problemes de solvència. "És un pas en la bona direcció", ha apuntat el director general d'Economia i Estadística del Banc d'Espanya que ha demanat pragmatisme i també flexibilitat per a executar aqueix pla.

També et pot interessar

stats