El Banc Espanya reconeix que vora el 80% del rescat bancari no es podrà recuperar

Eleva a 65.725 milions d’euros el cost de les ajudes al sector financer durant la crisi.

Imatge d'arxiu del Banc d'Espanya
Imatge d'arxiu del Banc d'Espanya / Arxiu

El Banc d’Espanya solament veu recuperable el 21,35% del rescat bancari que es va fer a 15 entitats entre els anys 2008 i 2012. Així, xifra en 14.037 milions d’euros l’import recuperable de les ajudes públiques compromeses a la banca, 297 milions d’euros menys respecte al que es va preveure fa un any derivat d’una estimació inferior en Bankia. L’entitat ha elevat a 65.725 milions d’euros el cost de les ajudes al sector financer durant la crisi.

Així, la quantitat estimada recuperable, que se situa en el 21,35%, és inferior al 22,36% que el Banc d’Espanya calculava l’any passat, després que es rebaixaren els recursos públics que podrà retornar Bankia i després d’un augment de 1.376 milions d’euros de la quantitat total injectada a la banca.

Dels 65.725 milions d’euros, la major part (el 82,7%) prové exclusivament de fons públics, 54.353 milions d’euros, mentre que els 9.745 milions d’euros corresponen al Fons de Garantia de Depòsits aportat per les mateixes entitats.

Eduardo Bolinches, analista financer, ha explicat en 20 H NTC que s’han volatilitzat tres de cada quatre euros destinats al rescat de la banca, perquè aquest import va anar a parar a caixes d’estalvi gestionades per polítics i a més, aquestes entitats han sigut absorbides o adquirides per altres, de manera que “fa difícil la recuperació” dels diners invertits de les arques públiques.

A més, Bolinches ha assenyalat que el refredament econòmic internacional tampoc no ha ajudat a la recuperació financera d’Espanya. En aquest sentit, l’expert en finances considera que l’eixida al bloqueig de la banca hauria d’estar en els impostos dirigits a la banca, com ara, que tingueren una taxa per tindre caixers automàtics en la via pública.

Fins ara s’ha recuperat el 6,81% del total injectat al sector

L’import d’ajudes públiques recuperat fins ara ha sigut només de 4.477 milions d’euros, el 6,81% del total injectat al sector, sense canvis des de 2018. De totes les entitats a les quals s’ha ajudat amb diners públics, ja només està previst recuperar part del que es va donar a Bankia, que ha calculat en 9.560 milions d’euros.

Del total, CaixaBank ha retornat 977 milions d’euros procedents de les ajudes rebudes per Banca Cívica, 800 milions d’una emissió de quotes participatives de CajaSur, 782 milions per la venda de la seua participació a Catalunya Banc o 783 milions de la venda de la participació en Novacaixagalicia (NGC). Li segueixen altres 407 milions amortitzats anticipadament per Ibercaja Banc d’una emissió d’obligacions convertibles feta per Caixa 3, 124 milions amortitzats per Liberbank i 604 milions amortitzats per Unicaja Banc.

També et pot interessar

stats