El Banc d’Espanya veu “riscos significatius” en la previsió d’ingressos del govern central

La Comissió Europea ha tornat a advertir que els PGE corren el risc d'incomplir les regles fiscals europees.

De Cos, en la seua comapreixença al Congrés
De Cos, en la seua comapreixença al Congrés / Kiko Huesca (Efe)

El governador del Banc d’Espanya, Pablo Hernández de Cos, ha comparegut al Congrés per a valorar el projecte de pressupostos generals de l’Estat que es debatran el 12 i 13 de febrer a la cambra baixa. Hernández de Cos ha alertat que els informes de l’entitat que dirigeix han determinat “riscos significatius” pel que fa als ingressos que preveu recaptar l’Estat amb els futurs comptes públics.

Segons ha explicat, es deu al canvi en la liquidació de l’IVA, que passaria de 12 a 13 mesos, així com a la creació de nous impostos, com el de serveis digitals o el de transaccions financeres. “Hi ha dos nous impostos i molta incertesa sobre la seua capacitat recaptatòria”, ha indicat. 

Durant la compareixença davant la comissió de pressupostos, Hernández de Cos ha assegurat que el dèficit ascendiria al 2%, per sota del que la institució havia estimat el mes d’octubre passat, però “molt lluny del 1,3% previst pels pressupostos”, ha advertit el governador.

També ha subratllat que els pressupostos tenen un efecte neutral a l’hora de reduir el dèficit estructural dels comptes públics del país i ha recordat que des de l’any 2013 la millora obtinguda s’ha degut exclusivament al bon to econòmic. En aquest sentit, ha instat el Parlament a dur a terme reformes estructurals per a sanejar els comptes i mesures que compensen la despesa que suposarà vincular les pensions a l’IPC.

Hernández de Cos ha sigut un dels 83 alts càrrecs que des de dilluns fins divendres compareixeran al Congrés per a desgranar els pressupostos generals de l’Estat. 

Advertència de la Comissió Europea

Al mateix temps que s'ha fet públic l'anàlisi sobre els pressupostos del Banc d'Espanya, la Comissió Europea ha tornat a advertir que els PGE corren el risc d'incomplir les regles fiscals europees.

En una carta dirigida al govern central, les autoritats europees han recordat que els pressupostos no presenten "diferències significatives" amb l'esborrany que van avaluar en novembre, sobre el qual van indicar que existien "riscos en el compliment de l'ajust fiscal i de les provisions del Pacte d'Estabilitat i Creixement".

L'escrit també remarca que l'impost sobre els gegants digitals que vol implantar l'executiu espanyol "està en línia" amb les propostes de Brussel·les, tot i que reconeix "dubtes" pel que fa a la seua capacitat de recaptació. 

També et pot interessar

stats