El Banc d'Espanya retalla la previsió per segona vegada enguany i preveu un repunt del PIB del 4,1% el 2022

El menor dinamisme del consum intern rebaix les dades donades a l'abril en quatre dècimes

Seu del Banc d'Espanya a Madrid
Seu del Banc d'Espanya a Madrid / Europa Press

El Banc d'Espanya ha retallat, per segona vegada en pocs mesos, la previsió de creixement econòmic per al 2022. L'entitat supervisora ha situat aquest divendres l'augment del PIB (producte interior brut) en 4,1%, quatre dècimes menys que en l'estimació prèvia. Retallada que ha atribuït al menor dinamisme del consum de les llars, principalment.

Les projeccions macroeconòmiques per al trienni 2022-2024 presentades aquest divendres dibuixen un horitzó de creixement, així sí, menor que en les d'abril: 4,1% el 2022; 2,8% el 2023, una dècima menys, i 2,6% el 2024, una dècima més. El nivell de PIB prepandèmia es recuperaria en la segona meitat del 2023.

La correcció a la baixa del PIB del 2022 es deu, principalment, a l'arrancada pitjor del que s'esperava de l'any, que no va poder ser compensat per la normalització de l'activitat, i al qual seguirà un repunt del 0,4% en el segon trimestre, una dècima més que en el primer.

Així, el Banc d'Espanya espera ara que la demanda nacional aporte 2,1 punts (1,2 punts menys del que estimava a l'abril), després de retallar en tres punts el creixement del consum de les llars, que queda en l'1,4%, i la demanda externa, dos punts (huit dècimes més).

L'activitat s'accelera

El director d'Economia i Estadístiques del Banc d'Espanya, Ángel Gavilán, ha recalcat durant la presentació de les projeccions, que en el segon trimestre "s'està accelerant l'activitat" degut principalment a la reactivació dels sectors més afectats per les restriccions sanitàries.

La visió de l'entitat és la mateixa que a l'abril: que "l'economia espanyola tindrà unes taxes de creixement robustes" i que "la senda de recuperació és sòlida a futur", sempre que no es produïsquen pertorbacions addicionals, ha remarcat Esparver.

La limitació del preu del gas rebaixarà la inflació

Entre els elements d'incertesa inclosos pel Banc d'Espanya en l'informe també destaca la inflació, que ara rebaixa al 7,2% per a enguany, tres dècimes menys, gràcies a l'efecte positiu de la limitació del preu del gas en la fixació del preu de l'electricitat. Aquesta mesura restarà unes cinc dècimes a l'IPC general del 2022.

També et pot interessar

stats