El Banc d'Espanya creu que el control dels lloguers pot reduir l'oferta

La ministra d'Afers Econòmics, Nadia Calviño, diu que les ciutats que estan limitant el preu del lloguer no estan tenint "molt d’èxit".

El Banc d\'Espanya creu que el control dels lloguers pot reduir l\'oferta
El Banc d'Espanya creu que el control dels lloguers pot reduir l'oferta

El Banc d'Espanya creu que controlar els preus dels lloguers pot tindre "efectes adversos potencialment significatius", sobretot si la mesura és prolongada. Entre aquests destaca la reducció del nombre d'habitatges en el mercat i la retallada de les despeses de manteniment per part dels propietaris.

Aquestes són algunes de les conclusions de l'informe La intervención pública en el mercado del alquiler de vivienda: una revisión de la experiencia internacional, publicat pel Banc d'Espanya.

Segons l'estudi, "l'oferta de lloguer sol reaccionar al control dels preus reduint els habitatges disponibles en el mercat" i "disminuint les despeses de manteniment dels immobles".

Així mateix, asseguren que aquesta política "pot crear segmentació en el mercat de l'habitatge en concentrar-se les mesures de control de rendes en determinats col·lectius o zones d'una ciutat". Aquest tipus de dualitat, "pot ocasionar una segmentació de la població segons les seues condicions socioeconòmiques" i reduir la mobilitat dels treballadors.

Segons l'informe, la "notable" pujada dels preus del lloguer en les àrees metropolitanes ha dificultat l'accés a l'habitatge de la ciutadania, la qual cosa ha posat sobre la taula la necessitat de reforçar les polítiques públiques en aquest àmbit.

L'estudi identifica tres tipus d'intervencions per a intentar resoldre aquest problema: els controls sobre els preus dels lloguers, la provisió d'habitatge públic en lloguer a preus assequibles i mesures per a incidir de manera indirecta tant en l'oferta com en els preus.

Calviño afirma que la limitació del preu del lloguer no està tenint molt d’èxit

La vicepresidenta tercera i ministra d'Afers Econòmics i Transformació Digital, Nadia Calviño, ha afirmat que les ciutats que estan regulant el preu del lloguer d'habitatge no estan tenint "molt d’èxit".

Així, Calviño advoca per concentrar-se a augmentar l'oferta a través del pla d'habitatge que prepara el Ministeri de Foment.

També et pot interessar

stats