AVA-Asaja rebutja la llei europea de restauració de la natura perquè els “asfixia”

L'organització agrària denuncia que no s’ha tingut en compte el sector i que la norma només imposa restriccions a l’agricultura europea

Un au en un arrosar
Una au en un arrosar / Ava-Asaja

L’associació d’agricultors valencians Ava-Asaja ha expressat este dilluns de vesprada el rebuig a la llei europea de restauració de la natura, aprovada hui mateix, perquè “asfixia els agricultors europeus”, als quals, a més, no s’ha tingut en compte, segons ha manifestat el seu president Cristóbal Aguado en un comunicat. 

La norma, que s’ha aprovat este dilluns in extremis, té com a objectiu la restauració del 20% dels ecosistemes degradats a la UE abans del 2030 i tots ells a mitjan segle, incloses les terres de cultiu. L'aprovació ha indignat el sector agrari europeu, afirma el comunicat, ja que no se l’ha tingut en compte a l’hora d’elaborar aquesta normativa malgrat que, afirmen, hi ha hagut “múltiples protestes” en contra durant els últims anys. 

En el comunicat, AVA-Asaja afirmen que “no hi ha medi ambient amb una agricultura morta, ni seguretat alimentària amb una rendibilitat degradada”. Ho fan en resposta a les declaracions de la ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, que ha assegurat que l’aprovació de la llei és molt bona notícia i que, per a aplicar-la, caldrà “un compromís amb el sector primari”. En este sentit, Aguado afirma que la principal amenaça per als agricultors és la falta de sostenibilitat ambiental, social i econòmica de les explotacions agropecuàries.

El president de l’associació d’agricultors considera que la nova normativa del Pacte Verd europeu és “una verdadera pel·lícula de terror”, en al·lusió a un comentari de Ribera sobre el que ha costat aprovar la llei, que ha passat amb només un 66,07% dels vots, just per damunt del 65% mínim requerit. Assegura que afegirà “més i més restriccions” únicament als agricultors europeus, mentre la mateixa UE “fomenta la competència deslleial de països tercers” perquè no els exigeix les mateixes limitacions.

Així mateix, Aguado diu que és “lamentable” que els “polítics ideològics d'ecologisme radical” no vullguen acceptar els resultats de les eleccions europees, que els han donat l'esquena. Pensa que els resultats dels recents comicis demostren que la ciutadania de la Unió Europea vol altres polítiques “que de veritat ajuden l'agricultura a preservar el territori i a abaratir la cistella de la compra”.

Per totes estes raons, AVA-Asaja sol·licitarà a la seua organització nacional i a l'Asaja i al Copa-Cogeca —entitat que aglutina les principals organitzacions agràries i cooperatives de la Unió Europea— que mantinguen el treball reivindicatiu a tots els nivells per a “acabar amb este cicle europeu antiagrari” que, afirma, perjudica tant els productors com als consumidors.

També et pot interessar

stats