AVA-Asaja denúncia que el preu de l’ametla al camp baixa un 35%, però puja un 4,3% per al consumidor

Alerten que la campanya ha sigut “absolutament ruïnosa” i això pot provocar l’abandó de centenars d’explotacions

Ametles en terra
Ametles en terra / AVA-Asaja

Els preus de l'ametla durant l'últim any han patit un enfonsament de fins a un 35% a peu de camp, però, en canvi, han pujat un 4,3% per als consumidors, segons ha denunciat l'Associació Valenciana d'Agricultors (AVA-Asaja) a partir de dades de la Llotja de Reus i l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

L'organització agrària ha subratllat en un comunicat que els productors “esclaten” davant una campanya “absolutament ruïnosa” que amenaça de deixar fruits sense recollir i provocar l'abandó de centenars d'explotacions. “No volem treballar per a perdre diners i que siguen uns altres els que guanyen a la nostra costa”, asseguren.

En plena fase de recol·lecció, l’organització adverteix que les cotitzacions en origen s'estan “afonant” molt per davall dels costos de producció: l'ametla Comuna es ven a 2,6 euros per quilo en llavor, enfront dels 3,5 €/kg de fa un any (un 25% menys) i, fins i tot, l'ametla ecològica descendeix a 4,8 €/kg pels 7,25 €/kg de fa un any (un 35% menys), la qual cosa situa el seu preu en el més baix de l'última dècada. Aquesta tendència negativa contrasta amb les últimes dades oficials de l'INE, que estableix un increment interanual del 4,3% en fruita seca.

Així mateix, alerten que la disminució dels preus en origen es produeix malgrat el minvament generalitzat del 50% de la producció, respecte a la mitjana dels últims exercicis, tant a Espanya com a la Comunitat Valenciana a causa de les adversitats climàtiques.

El sector culpa d'aquest desequilibri entre l'oferta i la demanda a les “massives importacions” d'ametles procedents de Califòrnia, que entren a baix preu per la pitjor qualitat.

Sobre aquest tema, AVA-Asaja ha demanat al govern que faça complir la llei de la cadena alimentària, fixant els costos de producció de l'ametla en cada baula, “aportant transparència a la formació dels preus i frenant els abusos comercials”. Així mateix, l'associació presidida per Cristóbal Aguado urgeix les administracions a destinar més ajudes directes que permeten alleujar les pèrdues patides pels agricultors, redefinir les ajudes acoblades de la PAC, flexibilitzar els ecorègims i adoptar millores en l'assegurança de l'ametla per a adequar-se a les necessitats reals del cultiu.

Campanya “catastròfica”

El responsable de la sectorial de fruita seca d’AVA-Asaja, Armando Boullosa, que produeix ametles en la Foia de Bunyol, ha qualificat la campanya de “catastròfica” perquè és la segona collita escassa seguida, els costos de producció continuen disparats, les importacions inunden els mercats i els preus cauen en picat.

“Damunt, els consumidors estan pagant en el supermercat les ametles més cares, de pitjor qualitat i amb major petjada de carboni (arriben des de 9.000 quilòmetres) mentre els agricultors d'ací s'arruïnen”, ha criticat.

Les comarques de l'interior són les més afectades pel minvament de collita. El responsable d'Utiel-Requena de l’organització, Luis Julián, que cultiva ametles ecològiques a Caudete de las Fuentes, lamenta que en la zona hi haurà un descens de la producció superior al 70% respecte a un any normal i calibres xicotets, ja que, a més de la sequera, han patit altes temperatures i tempestes de pedra. “Estem desmoralitzats, enguany no traurem ni pel raïm, ni per l'olivar, ni per l'ametla. Si les administracions no prenen mesures ambicioses, l'abandó s'accelerarà”, ha postil·lat.

També et pot interessar

stats