AVA alerta d'una nova plaga que avança a la Ribera, la Safor i l'Horta

En alguns camps de cítrics, el trips de l'orquídia arriben a afectar el 50% de la collita, i ara ha passat a l'alvocat.

Una imatge de cítrics afectats per la plaga
Una imatge de cítrics afectats per la plaga / AVA

La citricultura valenciana està amenaçada per una nova plaga. L'Associació Valenciana d'Agricultors (AVA) ha alertat que el trips de l’orquídia (Chaetanaphotrips orchidi) s'expandeix sense control en la citricultura valenciana i, fins i tot, donada la capacitat que té de creixement i adaptació, acaba de botar al cultiu de l'alvocat. L'organització agrària ha detallat que la plaga està afectant especialment a cultius de la Ribera, la Safor i l'Horta, i en algunes collites de navelina va danyar fins al 50% de la producció l'any passat.

El president d'AVA, Cristóbal Aguado, denúncia que “la Conselleria d'Agricultura no té una estratègia de control veritablement eficaç contra el trips de l'orquídia perquè no ha pogut o sabut posar a la disposició dels citricultors cap mètode de lluita alternatiu al Metil Clorpirifos, ja siga fitosanitari o biològic, que permeta minimitzar les pèrdues milionàries que patiran per un problema generat per la incompetència i el desdeny de les mateixes administracions”.

També ha recordat que l'advocat és una producció que viu un moment dolç a la Comunitat Valenciana a causa de la demanda internacional i la bona rendibilitat del producte. Una situació que ara es veu amenaçada per la nova plaga.

El president d'AVA agrega que aquesta no és l'única plaga que pateix el camp valencià i que no té solució a curt termini. Aguado ha recordat que l'Assemblea General de les Nacions Unides va declarar el 2020 com l'Any Internacional de la Sanitat Vegetal, un títol que considera que s'hauria de canviar, vista la manca d'eines per a lluitar contra les plagues, com a "Any Internacional de l'Expansió de les Plagues i Malalties Vegetals". El dirigent agrari lamenta que la UE és un "colador" pel que entren tot tipus de patògens i ha lamentat la inacció dels polítics europeus.

També et pot interessar

stats