Augment històric del PIB: després del confinament, l'economia espanyola creix un 16,7% i ix de la recessió

La xifra supera les previsions del govern espanyol, que apuntaven un creixement al voltant del 13%.

Augment històric del PIB: després del confinament, l'economia espanyola creix un 16,7% i ix de la recessió
Augment històric del PIB: després del confinament, l'economia espanyola creix un 16,7% i ix de la recessió

L'economia espanyola ha abandonat la recessió el tercer trimestre de l'any. Entre juliol i setembre ha registrat un creixement del PIB del 16,7%, l'avanç trimestral més elevat en la sèrie històrica que ofereix l'Institut Nacional d'Estadística, que comença el 1970. Fins ara, el major repunt del PIB corresponia al tercer trimestre de 1972, quan va pujar un 2,2%.

Amb el fort avanç del PIB, una vegada acabat el primer estat d'alarma, Espanya ix de la recessió tècnica en què va entrar durant el segon trimestre de 2020, després de caigudes de l'economia del 5,2% en el primer i del 17,8% en el segon.

L'avanç trimestral del PIB, que l'INE haurà de confirmar el pròxim 23 d'octubre, supera les previsions del govern espanyol, que apuntaven un creixement al voltant del 13%.

En taxa interanual, el PIB del tercer trimestre es va contraure un 8,7%, davant del descens del 21,5% del trimestre anterior. Es tracta de la segona major reculada interanual de tota la sèrie després de la registrada el segon trimestre d'enguany.

El consum de les llars es dispara un 20,7% a l'estiu

Les dades trimestrals mostren una pujada històrica del consum de les llars del 20,7%, en contrast amb l'enfonsament, també històric, que va registrar l'indicador el segon trimestre del 2020 (-20,4%).

Per la seua part, la despesa pública va agumentar entre juliol i setembre un 1,1%, 8 dècimes més que el segon trimestre; el consum de les intitucions sense ànim de lucre i al servei de les llars va retrocedir un 0,4%, davant l'augment del 0,2% del trimestre previ.

La inversió, per la seua banda, va registrar el tercer trimestre un avanç històric del 19,9% (-22,1% el segon trimestre), amb un increment rècord del 34,7% en el cas de la inversió en maquinària i béns d'equip. La inversió en habitatge va créixer un 16,6%, davant de la reculada del 22,6% del segon trimestre.

Alemanya creix un 8,2%

En el mateix període, a Alemanya, el PIB va créixer un 8,2% en comparació amb el trimestre previ, en què l'economia es va contraure un 9,7% a causa de la crisi del coronavirus.

Ho ha anunciat l'Oficina Federal d'Estadística, que ha atribuït el repunt a l'avanç del consum privat, les inversions i les exportacions, puntals de l'economia alemanya. Amb tot, el govern no preveu que es recuperen els nivells precrisi fins a finals de 2021.

El ministre d'Economia alemany, Peter Altmaier, ha informat que l'executiu estima que l'economia nacional es contraurà un 5,5% en el conjunt de l'any.

També et pot interessar

stats