Asseguda d'arrossers a la Conselleria d'Agricultura pel retard en el pagament de les ajudes de la PAC

Els productors denuncien que fa mesos que esperen unes ajudes que s'haurien d'haver liquidat a les acaballes del 2023 i que resulten vitals per a iniciar la nova campanya

Asseguda reivindicativa amb esmorçar inclòs dels arrossers pels retards en el pagament de les ajudes de la PAC
Asseguda reivindicativa amb esmorçar inclòs dels arrossers pels retards en el pagament de les ajudes de la PAC / AVA-Asaja via Europa Press

El sector arrosser valencià ha organitzat una asseguda a les portes de la Conselleria d'Agricultura per a reclamar a l'administració autonòmica que agilitze el pagament de les ajudes de la Política Agrícola Comuna (PAC) de l'exercici 2023 i exigir l'abonament com més prompte millor.

"Fa mesos que esperem" ha lamentat el representant d'AVA-Asaja, Miguel Minguet, durant la protesta, en què els arrossers han portat cadires i calaixos de camp enfront de la Conselleria d'Agricultura, a la Ciutat Administrativa Nou d'Octubre, s'han assegut al costat de pancartes de denúncia i han pres un esmorzar per a visibilitzar la seua protesta.

Minguet ha assegurat que l'administració autonòmica porta "molt de retard" en el pagament de les ajudes de la PAC corresponents a l'exercici 2023, que segons ha apuntat, haurien d'haver-se abonat "abans d'acabar l'any". "Normalment, es paga el 70% al desembre i al febrer la resta. Hi ha molt poca gent que ha cobrat", ha certificat a À Punt José Pascual, responsable de la sectorial de l'arròs d'AVA-Asaja. "Portem un gran retard respecte a anys anteriors i sobretot amb relació a altres autonomies, que hui estan molt més al corrent", ha apuntat Enric Bellido, de la Unió Llauradora.

Els arrossers adverteixen que es troben davant d'una situació "insostenible", ja que els agricultors estan començant la nova campanya que suposa "noves despeses". "Fa falta que l'administració tinga l'agilitat necessària perquè no podem viure en un sistema tan burocratitzat on ni tan sols l'administració és capaç de complir amb les seues paraules", ha criticat Miguel Minguet.

Protesta per la venda d'arròs asiàtic com si fora valencià

L'administració autonòmica és la responsable d'emetre els pagaments d'aquestes subvencions europees. Des del sector arrosser han advertit que, a més de la PAC, estan pendents de cobrar les ajudes agroambientals de l'arròs. "Necessitem aquestes subvencions (...) Molts productors estan descapitalitzats perquè, a més, encara tenen l'arròs de l'any passat per vendre a causa de l'entrada massiva d'importacions de països tercers en condicions de competència deslleial", ha destacat des del col·lectiu.

Diuen que el retard, combinat amb la massiva importació d'arròs asiàtic, unes 40.000 tones des del gener, els aboca al desastre. Per això també han insistit que la Conselleria d'Agricultura "es baralle a Brussel·les per a aconseguir el canvi legislatiu que evite que es continue venent gra asiàtic com si fora valencià". L'asseguda se suma a les altres tres protestes convocades pels arrossers aquesta setmana després de les que han fet a les portes de supermercats, el Palau de la Generalitat i la Delegació del Govern, per a reclamar l'obligatorietat d'especificar en l'etiquetatge de l'arròs el país d'origen.

Un grup d'arrosser durant l'esmorzar-protesta que han protagonitzat davant de la conselleria d'Agricultura
Un grup d'arrosser durant l'esmorzar-protesta que han protagonitzat davant de la conselleria d'Agricultura / À Punt NTC

També et pot interessar

stats