Arranca amb bones perspectives la campanya del raïm de taula del Vinalopó

Enguany s’estima una producció de trenta milions de quilos

José María Brotons, agricultor de la Romana, mostra un dels xanglots de la DO del Vinalopó / À Punt NTC

La campanya del raïm emborsat de taula que es cultiva al Vinalopó i l'Alacantí s’ha iniciat amb bones expectatives i es calcula que enguany se’n produiran al voltant de 30.000 tones.

Perquè el raïm reunisca les exigències de la denominació d’origen, s’ha de posar dins d’uns saquets durant un mínim de 45 dies. Així, protegits del sol, la pluja i el vent, els grans maduren i aconseguixen una coloració més uniforme i una pell més fina.

Així ho explica l’agricultor de la Romana (Vinalopó Mitjà), José María Brotons: "El mes de juliol li fiquem el saquet perquè no hi puga entrar cap tipus de verí i deixem que madure. Enguany està fent una temperatura molt bona i el raïm està madurant molt bé", ha assegurat.

Des del 18 d’agost, ja es pot trobar o sol·licitar als establiments este raïm. Fins a este moment, s’ha collit la varietat Victoria, que és la més primerenca, i ja se’n comença a tallar la Ideal, Doña María i Red Globe.

Atenció a les inclemències

Després d’una campanya del 2024 marcada per la normalitat, tant climàtica com comercial, la del 2025 ha arrancat amb previsions optimistes, “però amb l’atenció posada en les possibles incidències climàtiques que s'hi puguen produir en les pròximes setmanes”, expliquen des de la DO: “Incidències sempre n’hi ha— assegura el president de la DO José Enrique Sánchez—, mai no es cull tot el que es produïx perquè tenim plagues, inclemències... Sempre se’n minva alguna cosa. Però estem dins de la normalitat”.

Enguany s'inscriuran en la denominació trenta milions de quilos de les diferents varietats que permeten abastir el mercat des d'ara fins al final d'any. Si no hi ha precipitacions intenses que danyen la collita, es preveu una bona campanya.

També et pot interessar

stats