ArcelorMittal pacta un ERTO de sis mesos que afectarà quasi tota la planta de Sagunt

La paralització de l'ocupació, per l'incendi d'un forn, afectarà vora 7.000 treballadors de la siderúrgica a tot Espanya

Planta d'Arcelor Mittal a Sagunt
Planta d'Arcelor Mittal a Sagunt / À Punt NTC

La direcció de la multinacional metal·lúrgica ArcelorMittal i els sindicats han acordat l'aplicació d'un expedient de regulació temporal d'ocupació (ERTO) per l'incendi ocorregut en el forn alt A de la planta de Gijón, a Astúries, que ha paralitzat les instal·lacions. En principi serà de sis mesos i afectarà vora 7.000 persones, entre les quals estan la plantilla quasi completa de la factoria valenciana que la siderúrgica té a Sagunt, al Camp de Morvedre, amb 755 empleats. Només un xicotet percentatge, que són personal essencial (metges, prevenció...), hi queda exclòs de l'ajust, segons han informat a Efe fonts de CCOO. De moment, els dies d'aplicació de l'ERTO no estan fixats i es determinaran en funció de la càrrega productiva.

Els sindicats asseguren que l'acord estableix garanties econòmiques del 90% del salari brut i la totalitat de les pagues extres i les vacances per a les persones afectades per l'ERTO. En concret, es tracta de la plantilla de l'anomenat clúster d'Astúries, que inclou les plantes de Gijón i Avilés, a més de les de Sagunt, Etxebarri (Biscaia) i Leska (Navarra).

UGT ha assegurat que accepta la proposta de l'empresa "sempre que es respecten escrupolosament les mateixes condicions econòmiques pactades en l'expedient anterior" i ha demanat un compromís per escrit per part de la direcció que es repararà el forn per a marcar un límit temporal de la vigència de l'ERTO. En aquest mateix punt ha incidit també CCOO, que demana, d'altra banda, garanties iguals a les acordades en el passat expedient del 2022, que va expirar al març.

El 22 de març es va originar un incendi al forn alt A de Gijón, on l'empresa compta amb dues instal·lacions d'aquest tipus. La vida útil de la infraestructura estava programada fins al 2025 i, de fet, havia représ l'activitat el 6 de febrer passat després d'estar parat des del final de setembre per la contracció de la demanda de productes siderúrgics.

ArcelorMittal va presentar el juliol del 2021 un pla de descarbonització de la producció que plantejava substituir aquest forn alt per una planta de reducció directa del mineral de ferro —que en un primer moment utilitzaria gas natural i després hidrogen verd— i un forn híbrid d'arc elèctric. Al febrer, la Comissió Europea va aprovar una ajuda estatal espanyola de 460 milions d'euros per a un projecte que comptaria amb una inversió de mil milions encara pendents d'aprovació definitiva per la multinacional siderúrgica.

A més, la direcció d'ArcelorMittal i els sindicats mantenen obertes les converses per a tancar el VIII acord marc per als 8.300 treballadors de les onze plantes que tenen a Espanya. La companyia ha proposat una pujada salarial amb caràcter retroactiu per al 2022 d'un 4% i una paga no consolidable de l'1,7%, mentre que l'alça seria del 3% per a enguany i del 2,5% per al 2024 i 2025. Els sindicats consideren insuficients les quantitats i CCOO ha convocat ja una primera jornada de vaga de 24 hores per al dia 24 i una altra de setze per al dia 28, dins d'un calendari de mobilitzacions que es definirà al llarg del mes de maig.

També et pot interessar

stats