Els apicultors reclament al Consell que elimine l'acord de la pinyolada

El sector suma per primera vegada a les grans organitzacions agràries valencianes a aquesta petició.

Els apicultors reclament al Consell que elimine l'acord de la pinyolada
Els apicultors reclament al Consell que elimine l'acord de la pinyolada

El sector apícola lluita des de 1993 contra el conegut com a decret de la pinyolada, que castiga la instal·lació de ruscos prop dels camps de cítrics per a evitar la formació de pinyols a la fruita i perjudicar el seu valor comercial. L'associació d'apicultors Abella és vida tornarà a reclamar en la reunió prevista per a aquest dimarts amb la Conselleria d'Agricultura el fi de l'acord de la pinyolada. Per primera vegada, les dues grans organitzacions agràries valencianes se sumen a aquesta petició. A l'encontre, els apicultors reclamaran "mesures urgents" de suport que garantisquen la supervivència del sector.

El president de l'associació, Alejandro Boronat, defensa en un comunicat que "els apicultors hem arribat a una situació límit i necessitem que la Generalitat acabe definitivament amb un acord de la pinyolada, que ja dura 27 anys i no ens permet treballar". Aquesta derogació és la primera mesura del pla de viabilitat del sector que la consellera té sobre la taula. I el col·lectiu ha insistit que "és urgent que es prenguen mesures de suport a l'apicultura i la pol·linització natural. No podem quedar-nos al marge de totes les polítiques mediambientals que s'impulsen des d'Europa en defensa de les abelles".

Impulsar el segell 'bee friendly'

Una de les propostes que aquest grup presenta a l'administració valenciana és l'impuls del segell bee friendly. Aquest segell s'atorga únicament a la producció agrícola i ramadera en entorns respectuosos amb les abelles i els seus ecosistemes. Els certificats bee friendly estan incrementant la seua implantació a Europa, arran de la seua progressiva popularització entre els consumidors. Van sorgir el 2014, com una reacció a l'alarma internacional deslligada per la dràstica reducció de les colònies d'abelles a tot el món. Des de 2013 la Comissió Europea ha pres mesures de protecció a l'apicultura, entre altres, la prohibició de l'ús de pesticides neonicotinoides, especialment agressius contra els insectes.

També et pot interessar

stats