Les aparadores d’Elx demanaran el reconeixement dels seus drets en el Parlament Europeu

Aquest dimecres es reuneixen amb eurodiputats per a denunciar "la passivitat institucional" que envolta el seu cas

Imatge d'arxiu de les aparadores del calcer
Imatge d'arxiu de les aparadores del calcer / À Punt NTC

Representants de l'Associació d’Aparadores d'Elx acudiran aquest dimecres al Parlament Europeu per a defendre, en audiència pública davant el Comité de Peticions, l'exigència que es reconega al col·lectiu les dècades de treball fet en el sector del calçat.

Les aparadores sostenen que hi ha nombrosos instruments europeus sobre condicions justes de treball que donen suport a aquesta causa i aprofitaran la seua visita per a reunir-se amb eurodiputats de l'Esquerra Europea, del Grup de Socialistes i Demòcrates, i del Grup dels Verds/Aliança Lliure Europea per a denunciar "la passivitat institucional" que envolta el seu cas.

En aquest sentit, la presidenta de la citada associació, Isabel Matute, ha afirmat que això ocorre perquè les aparadores són dones, mentre que els homes que treballen en el sector del calçat “sí que tenen contractes ajustats a la realitat i una millor situació laboral”.

El col·lectiu ha organitzat nombroses protestes, trobades, tallers i ponències per a denunciar el seu cas al llarg dels últims anys i compta amb tres proposicions no de llei, encara que, segons Matute, això no ha impedit que el sector patisca una “altíssima explotació laboral”.

La figura de l'aparadora ha sigut clau en el sector del calçat, però alhora polèmica per la situació de precarietat i invisibilitat de les dones durant diverses dècades. Elx o Elda són algunes de les principals ciutats productores de calçat a Espanya, un sector tradicional en el qual la dona sempre ha sigut protagonista: no hi ha un parell de sabates en el qual no intervinga d'alguna manera.

També et pot interessar

stats