Aguado (AVA-Asaja): "No podem arriscar-nos a tindre una plaga més, perquè seria la ruïna del sector"

Els agricultors reclamen a Brussel·les el tractament en fred dels productes de Sud-àfrica i afirmen que en els últims trenta anys han entrat a la UE vint plagues noves

Imatge d'arxiu del president d'AVA-Asaja, Cristóbal Aguado
Imatge d'arxiu del president d'AVA-Asaja, Cristóbal Aguado / Arxiu

A Brussel·les té lloc una cita molt important per al sector citrícola, ja que aquesta setmana la Comissió Europea revisa el tractat comercial de la UE amb Sud-àfrica, una negociació vital perquè els cítrics valencians puguen competir en les mateixes condicions. Un dels punts que s'abordaran aquest dimecres és la demanda del sector de l'obligació del tractament en fred dels productes agroalimentaris que s'exporten des de Sud-àfrica per a evitar l'entrada de plagues a Europa.

En declaracions a Les notícies del matí, el president de l'Associació Valenciana d'Agricultors (AVA-Asaja), Cristóbal Aguado, ha assegurat que en els últims trenta anys a la Unió Europea han entrat vint plagues noves i que no es poden permetre que n'hi entren més.

Aguado ha destacat els problemes que generen les plagues i ha posat l'exemple del cotonet de Sud-àfrica. "La falsa arna és la tercera plaga més important del món en cítrics i Sud-àfrica la té, estan havent-hi deteccions i això és jugar amb foc. No podem arriscar-nos a tindre una plaga més, perquè seria la ruïna del sector".

El president d'AVA-Asaja ha lamentat que tenen "l'enemic" a casa en la seua reivindicació, ja que "la gran distribució d'Holanda, Bèlgica i Alemanya estan a favor que entren sense problemes perquè ells no tenen cap risc".

Revisió del tractat comercial

La cita reuneix a Brussel·les tot el sector i organitzacions agràries, amb el president de la Generalitat i la Conselleria d'Agricultura. Aguado ha ressaltat que la Comunitat Valenciana és la regió citricultora més rellevant dels 10,5 milions de tones que es produeixen a Europa. "Per això tenim l'obligació d'encapçalar aquesta reivindicació i fer-li veure a la directora general de Sanitat Vegetal que cal prendre aquesta mesura del tractament en fred".

"Sud-àfrica ja no és un mercat complementari, és un mercat substitutiu del nostre i mentre ells paguen un euro per hora, nosaltres paguem de 10 a 12 euros i així no és possible competir"

Una altra de les exigències del sector de cara a la revisió del tractat comercial amb Sud-àfrica és que no se superposen campanyes agràries. Aguado ha explicat que la situació ara és molt diferent de fa cinc anys. "En aquest moment el panorama ha canviat radicalment perquè han plantat milions de mandarines tardanes que se superposen amb les nostres", ha afirmat.

Per tant, denúncia que "ja no és un mercat complementari, és un mercat substitutiu del nostre i, mentre ells paguen un euro per hora, nosaltres paguem de 10 a 12 euros i així no és possible competir".

També et pot interessar

stats