Agricultura vol incentivar la gestió en comú per a frenar l'abandonament del camp i la falta de rendiment

El camp valencià es caracteritza per la grandària reduïda de les explotacions, que fan "quasi impossible" escometre els canvis estructurals necessaris per a ser rendibles

Un agricultor collint mandarines
Un agricultor collint mandarines / À Punt NTC

La Conselleria d'Agricultura vol incentivar la creació d'iniciatives de gestió comuna (IGC) d'explotacions agràries amb grandària adequada i garantia de viabilitat econòmica i, per a això, donarà ajudes per als plans de gestió d'eixes figures i els donarà prioritat.

En un informe presentat este dilluns en el ple del Consell, Agricultura defensa la necessitat de fomentar les IGC per a frenar l'abandó de terres i garantir els agricultors i agricultores unes explotacions agràries rendibles. L'agricultura valenciana es caracteritza per la grandària reduïda de les explotacions, minifundis, que fan "quasi impossible" escometre els canvis estructurals necessaris per a ser rendibles.

La grandària mitjana de les explotacions en l'àmbit estatal, segons dades de 2020, era en termes absoluts quasi 4,5 vegades major que a la Comunitat Valenciana, amb un percentatge de creixement del 8,9% en el conjunt de l'Estat en el període 2009-2020, enfront del 7,4% autonòmic.

A més, en els últims trenta anys s'han reduït tant el nombre d'explotacions com el de la superfície agrària utilitzada, segons l'informe. La Llei d'estructures agràries, de 2019 ja contemplava les iniciatives de gestió comuna, però segons la Conselleria, no han tingut "el desenvolupament adequat".

Algunes entitats ja han començat este camí de gestió en comú, que permet aconseguir una major viabilitat tecnicoeconòmica, i s'iniciaran les actuacions necessàries per a constituir un registre d'iniciatives de gestió en comú on es donen d'alta, baixa o modifiquen.

Tres vies per a incentivar este pas

Agricultura proposa incentivar la creació d'esta mena d'entitats mitjançant tres vies: concedint ajudes amb fons propis per al suport a la gestió administrativa i tècnica del pla de gestió de cada IGC; l'establiment d'una prioritat en l'accés a determinades ajudes de la Conselleria, com ocorre amb els agricultors i agricultores professionals; o a través de la promoció de la reestructuració de cultius o la modernització dels regadius mitjançant plans col·lectius a aquells plans de gestió que ho requerisquen.

També et pot interessar

stats