Agricultura busca com contractar 100.000 temporers per a salvar les campanyes de fruita

Espanya reclamarà ajudes a la UE per al sector pesquer i per al de productes frescos com el corder i el formatge.

D'esquerra a dreta el ministre de Transports, José Luis Ábalos, i el d'Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas
D'esquerra a dreta el ministre de Transports, José Luis Ábalos, i el d'Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas

La cadena alimentària funciona amb normalitat i l’abastiment està garantit, ha insistit diverses vegades el ministre d’Agricultura, Luis Planas, en una compareixença aquest dimecres. Tanmateix s’ha obert un nou problema en el sector agrari: com compatibilitzar la demanda de mà d’obra que requereixen les campanyes agrícoles imminents, com la de la fruita de pinyol, amb les restriccions a la mobilitat? Planas ha explicat que el seu departament busca “solucions imaginatives” a aquest repte, que ha xifrat entre 100.000 i 150.000 treballadors i treballadores a curt termini, la majoria dels quals solen ser estrangers.

“Haurà de ser mà d’obra de proximitat” ha avançat Planas, i segons ha aclarit, una part d’aquesta mà d’obra estrangera ja està assentada o residint a Espanya. I ha posat com a exemple el cas de les 6.000 jornaleres marroquines a les quals s’ha prorrogat el contracte després de la campanya de la maduixa. De la solució depén la normalitat de l'abastiment de fruita a Espanya i a una part de la Unió Europea.

El sector pesquer també passa per dificultats, que arrosega amb anterioritat a la crisi del coronavirus. Les descàrregues van caure un 29,4% als ports espanyols al febrer. Però un 60,05% al d'Alacant, que pateix el major descens d'Espanya. Ara mateix només només ix a pescar el 10% de la flota dedicada als caladors del Mediterrani.

Davant aquesta situació, Espanya ha sol·licitat a la UE que permeta amarraments temporals de la flolta, l’emmagatzematge o la reducció voluntària de la producció d'alguns aliments frescos. La decisió es concretarà en els pròxims dies, segons ha explicat Planas.

Cau el consum de corder, peix fresc i formatge

El confinament ha canviat els hàbits alimentaris de la població. La cistella de la compra prioritza els productes de llarga caducitat en detriment d’alguns productes frescos, com el corder, el peix fresc o els formatges d’ovella i de cabra. Els seus productors són un dels més afectats per la crisi del coronavirus, segons ha explicat el ministre d’Agricultura, Luis Planas, que ha convidat la ciutadania a apostar per aquests aliments frescos. Un terç d'aquesta producció l’adquiria fins ara el sector de la restauració, ara obligat a tancar.

"Blindar el dret a la vivenda"

Una línea de crèdits sense interessos per als llogaters vulnerables, ajudes directes per al lloguer o la reorientació del pla estatal de l’habitatge. Són les propostes que impulsa el Ministeri de Mobilitat i Agenda Urbana per a, en paraules de José Luis Ábalos (que acompanyava a Planas en la compareixença), “blindar el dret a la vivenda i preservar la renda de les llars”.

Aquest paquet de mesures complementa les que va anunciar ahir el vicepresident Pablo Iglesias. Respecte als crèdits amb interés zero, que es faran a través de l’ICO, estan pensats perquè els llogaters que estiguen en situacions vulnerables facen front al pagament d'un màxim de sis mesos de lloguer, que podran tornar després en un període de sis anys, encara que en alguns casos es podrà prorrogar fins a deu anys.

Les ajudes directes per al pagament del lloguer seran de 600 a 900 euros i es gestionaran a través de les comunitats autònomes. Amb aquestes mesures es pretén garantir el dret a la vivenda de la ciutadania, però també preservar la renda de les famílies, bé siguen arrendadores o arrendatàries, perquè d’aquesta manera, segons ha argumentat el ministre, s’afavoreix el consum.

La pròrroga del confinament, sense decidir

Preguntat per la possibilitat d’allargar les restriccions de l’estat d’alarma més enllà de l’11 d’abril, el titular de Mobilitat s’ha limitat a dir que “es veurà en funció dels resultats, no s’ha adoptat cap decisió al respecte”. En el cas de les festes de Setmana Santa i de Pasqua, que a la Comunitat Valenciana s’allarga fins al dia 13 d'abril, José Luis Ábalos ha indicat que no s’ha previst alçar les limitacions.

També et pot interessar

stats