Agricultors i ramaders rebran per anticipat un 70 per cent de les ajudes de la PAC

54.000 llauradors valencians han demanat aquestes subvencions que s'avancen per la greu sequera que pateix el sud d'Europa.

Camp de melons dels carrissars d'Elx que es beneficiarà d'aquestes ajudes europees
Camp de melons dels carrissars d'Elx que es beneficiarà d'aquestes ajudes europees / Rafa Bernabeu

Els agricultors i ramaders europeus rebran de manera anticipada al mes d'octubre part de les ajudes provinents de la PAC, la política agrària comuna per al període 2014-2020. En concret, la Comissió Europea dona llum verd a avançar el 70 per cent dels pagaments directes i el 85 per cent de les subvencions per al desenvolupament rural amb la finalitat de millorar la liquidesa del sector. Fins ara aquestes ajudes es pagaven al final de desembre, però enguany s'avancen per la greu situació de sequera que viuen els països del sud d'Europa.

A la Comunitat Valenciana 54.000 agricultors i ramaders de tot el territori han sol·licitat aquests fons europeus. En aquest primer pagament arribaran uns 40 milions d'euros d'un total de 100 milions. Es poden beneficiar 426.000 hectàrees del camp valencià.

En els últims anys ha disminuït molt el nombre de sol·licituds. Això es deu, segons Eladio Aniorte, president de l'Associació de Joves Agriculors, ASAJA, a Alacant a la falta de relleu generacional en el camp i als criteris més restrictius de la PAC: si abans, per exemple, es donaven subvencions per productivitat ara es donen per superfície cultivada cosa que deixa fora molts xicotets productors que s'han d'agrupar si volen rebre aquestes ajudes.

Per la seua banda, el portaveu de la Unió de Llauradors i Ramaders a Alacant, Juan Miguel Montaner, considera que és una bona notícia anticipar aquestes ajudes perquè s'han d'afrontar moltes despeses per a garantir les collites a l'hivern. A més, parla de la sequera estructural que pateixen els camps de les comarques del sud que fa en l'actualitat poc rendible viure de l'agricultura.

També et pot interessar

stats