Les agències de viatges reclamen un salvavides que les rescate de la crisi

Lamenten que el bo viatge no els haja ajudat com esperaven, perquè han d’avançar l’import de la reserva quan a penes tenen ingressos.

Alguns dels propietaris d'agències de viatges que s'han concentrat aquest matí davant de la plaça de bous de València
Alguns dels propietaris d'agències de viatges que s'han concentrat aquest matí davant de la plaça de bous de València / À Punt NTC

Les agències de viatges de la Comunitat Valenciana demanen ajudes per a eixir, almenys parcialment, de la situació en què estan des de març. Moltes d’elles tenen ingressos mínims o, fins i tot, ingressos zero. Ajudes directes a aquests establiments o una pròrroga dels expedients de regulació d’ocupació (ERTO) són algunes de les mesures que demanen les agències de viatges. Els seus propietaris s’han manifestat aquest dijous en diverses ciutats espanyoles, com València.

L’estat d’alarma primer, les restriccions de mobilitat després i la por que desperta la situació sanitària han deixat moltes agències de viatge a la vora de l’abisme perquè no venen els seus productes, els clients no contracten els seus serveis per la impossibilitat de disfrutar-los. Per aquesta raó, el sector ha reclamat ajudes econòmiques directes.

“Som el sector més oblidat, des de març no hem rebut cap ingrés i a més hem col·laborat en les repatriacions per a ajudar a tornar a casa molts valencians”, apuntava a À Punt Pepe Amargós, propietari d’una agència de viatges de Silla i que aquest dijous de matí participava en la concentració que ha organitzat el sector davant de la plaça de bous de València.

Per als agents de viatges, la solució a la crisi que travessen passa per atorgar ajudes directes a cada establiment, però també volen una pròrroga dels ERTO, perquè les agències comencen a suportar “una càrrega fiscal excessiva” ja que han de començar a pagar part dels impostos que el govern havia congelat fins ara. Les agències de viatges també volen que aquesta pròrroga s’estenga també als crèdits que va concedir l’Institut de Crèdit Oficial (ICO).

El bo viatge impulsat per la Generalitat Valenciana, que va tindre una gran acollida entre la ciutadania, tampoc ha ajudat les agències de viatges valencianes. Pepe Amargós explicava que aquesta iniciativa “era una idea aparentment bona”, però el sistema de gestió s’ha convertit més en un perjudici que en una ajuda per a les agències. “Hem de finançar l’import de la reserva a clients i hotelers, hem d’avançar nosaltres el 70% de la reserva, quan no tenim ingressos des de març”, argumentava.

També et pot interessar

stats