Com afecta als usuaris el veto dels Estats Units a Huawei?

Per al professor de Ciberseguretat Jordi Serra (UOC), les restriccions estan més relacionades amb motius polítics i econòmics que de seguretat dels dispositius.

Com afecta als usuaris el veto dels Estats Units a Huawei?
Com afecta als usuaris el veto dels Estats Units a Huawei?

De moment tant la multinacional xinesa com els usuaris tenen una treva fins el 19 d’agost, però si es porta fins a les últimes conseqüències l’amenaça dels Estats Units, aquelles persones que tinguen un mòbil Huawei no podran accedir des dels seus dispositius ni a les cerques de Google, ni al Facebook o l’Instagram.

Tal com explica Jordi Serra, professor de Ciberseguretat en la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), encara que els propietaris intenten entrar en xarxes o servidors vinculats amb aquestes aplicacions, no rebran cap resposta dels que formen part d’una empresa americana.

A més, tot i que Android és un sistema lliure, Huawei deixarà de tindre accés a les actualitzacions de seguretat del sistema, cosa que pot posar en perill la privacitat dels dispositius o la possibilitat de descarregar determinades aplicacions. Per això l’empresa xinesa desenvolupa el seu propi sistema operatiu: així els mòbils podran continuar donant accés als usuaris a les aplicacions de codi lliure o aquelles desenvolupades per la mateixa empresa.

Segons Jordi Serra, la decisió de l’administració Trump té més a veure amb motius polítics i econòmics que no en una autèntica preocupació per la seguretat d’aquests dispositius. De fet, Huawei va oferir fer una auditoria del seu software, un oferiment per al qual no ha rebut cap resposta.

La situació, per a Serra, és més bé una carrera tecnològica semblant a la que es va produir durant la guerra freda: en aquella ocasió la meta era arribar la Lluna, ara és tenir el domini dels últims avanços tecnològics, com ara el 5G. L’empresa xinesa és capdavantera en el desenvolupament d’aquest servei i les mesures restrictives de Trump podrien suposar un dur revés per a Huawei.

Les conseqüències per a Espanya

La restricció del govern dels Estats Units no sols afecta de manera directa les persones que tenen mòbils de la marca Huawei. També afecta empreses espanyoles que tenen forts lligams amb Huawei, com ara Telefònica.

La llista negra de Trump obliga tant a empreses nord-americanes com a estrangeres que operen en els Estats Units a no fer negocis amb Huawei. La companyia que presideix José María Álvarez-Palleta està subjecta a les normes dels EUA per a tindre una filial als Estats Units i cotitzar en el mercat de valors nord-americà. En el cas dels mòbils, no seria especialment complicat per a Telefònica deixar de vendre’n, el problema rau en les antenes de rènting que l’empresa té de Huawei (del manteniment de les quals també se n’encarrega el gegant xinés).

No només això: Huawei també ha estat molt implicat en el desplegament de la xarxa 5G a Espanya, i forma part del Pla Nacional de 5G impulsat pel Ministeri d’Energia, Turisme i Agenda Digital.

Així doncs, les implicacions que podria comportar aquesta guerra econòmica entre la Xina i els Estats Units, van molt més enllà de la possibilitat d’accedir puntualment a Google des d’un mòbil Huawei. Ara bé, d’acord amb Jordi Serra, encara no està clar si els EUA portaran fins a l’extrem les mesures restrictives o si el temps que han deixat de marge servirà per a suavitzar-les.

També et pot interessar

stats