El poder adquisitiu a la Comunitat Valenciana baixa 454 euros en dos anys

El salari mitjà se situa en 1.480 euros, segons un informe d’Adecco.

El poder adquisitiu a la Comunitat Valenciana baixa 454 euros en dos anys
El poder adquisitiu a la Comunitat Valenciana baixa 454 euros en dos anys

El poder adquisitiu dels salaris dels treballadors i treballadores de la Comunitat Valenciana, resultat de restar al salari mitjà la inflació, ha caigut un 2,5% en dos anys. Des de 2016 fins al segon trimestre de 2018, els assalariats valencians han perdut 254 euros en el poder de compra, a causa del camí ascendent dels preus al consum, segons l’Informe Monitor Adecco d’Oportunitats i Satisfacció en el Treball, publicat aquesta setmana.

El salari nominal valencià se situa, amb dades del segon trimestre d’enguany, en els 1.480 euros bruts de mitjana, mentre que en el mateix període de 2017 se situava en 1.483 euros. La remuneració mitjana de la Comunitat Valenciana està, a més, en la sisena posició per la cua respecte a la resta de les autonomies. Madrid (1.945 euros), el País Basc (1.941), Navarra (1.785) i Catalunya (1.747) n’encapçalen la llista.

A la Comunitat Valenciana, la reducció salarial va acompanyada d’un encariment del cost de la vida. Segons les dades de juliol de 2018 de l’índex de preus al consum (IPC), la inflació en el territori valencià se situa en un 2,3% interanual. A més, cal recordar que el preu del lloguer ha pujat més d’un 25% en sis mesos i que un de cada cinc valencians té un sou inferior a 1.000 euros.

Un 8,1% dels valencians treballa a distància

El mateix informe d’Adecco també mostra una radiografia de l’ocupació a la Comunitat Valenciana. El document situa la Comunitat Valenciana en la setena en què es treballa millor, amb 6,1 punts, segons criteris com ara la seguretat laboral, la remuneració o el desenvolupament professional. La classificació està encapçalada per Navarra, amb 6,7 punts, les Illes Balears, amb 6,6, i Madrid, amb 6,5.

Un altre dels aspectes en què se centra l’estudi és el teletreball, les persones que treballen des de casa. Un 8,1% dels treballadors valencians treballa a distància, cosa que la posiciona com a la tercera autonomia en què més persones opten per aquesta modalitat, liderada per Madrid (9,7%) i Andalusia (8,4%).

També et pot interessar

stats