Sense acord per a prorrogar els ERTO més enllà del 30 de juny

Els sindicats asseguren que la negociació no perilla i confien que se superaran les discrepàncies i s'arribarà a un pacte.

La ministra de Treball, Yolanda Díaz, en una imatge d'arxiu
La ministra de Treball, Yolanda Díaz, en una imatge d'arxiu / Europa Press

La reunió d'aquest dilluns entre el govern espanyol, els agents socials i la patronal per a prorrogar els expedients de regulació temporal d'ocupació (ERTO) més enllà del 30 de juny (data límit establida fins ara) ha acabat sense acord després de més de quatre hores de debat. Per això, l'executiu s'ha compromés a no portar l'assumpte al Consell de Ministres d'aquest dimarts, tal com tenia previst, per a donar temps a seguir negociant i que acabe fructificant el diàleg, tot i que encara no hi ha data per a una nova trobada.

Així, el govern espanyol ha traslladat als sindicats i empresaris un esborrany en què planteja estendre els ERTO mentre que persistisquen les restriccions a l'activitat derivades del coronavirus i, en tot cas, fins al 30 de setembre. En canvi, els agents socials i la patronal aposten per allargar-los fins al 31 de desembre.

D'acord amb l'esborrany, les empreses i entitats afectades pels ERTO hauran de procedir a reincorporar els treballadors, prevalent els ajustos en termes de reducció de jornada, i no podran fer-se hores extraordinàries ni concertar-se noves contractacions si l'empresa té algun treballador en situació d'ERTO.

La proposta inicial també contemplava que es mantindrà fins al 30 de setembre la “prohibició” que es va establir a l'acomiadament per causes objectives, la qual cosa en la pràctica suposa encarir la indemnització a 33 dies per any treballat, enfront dels 20 dels acomiadaments procedents. Al mateix temps, es proposa mantindre també fins al 30 de setembre la suspensió dels contractes temporals, inclosos els formatius, de relleu i interinitat, fet que suposa de facto prorrogar aquests contractes encara que l'empresari volguera rescindir-los.

No obstant això, l'executiu s'ha compromés a modificar el document per tal de tractar de recollir els punts d'acord a què han arribat i s'ha mostrat disposat a estudiar la pròrroga dels ERTO més enllà de setembre.

Els sindicats confien que s'arribe a un acord

Per la seua banda, els sindicats han assegurat que la taula de negociació no perilla i confien que se superaran les discrepàncies i s'acabarà arribant a un acord. Així, el secretari general de CCOO, Unai Sordo, ha afirmat que els esculls que hi ha en la negociació són corregibles, tot i que ha reconegut que arribar a un acord serà complicat. En la mateixa línia s'ha mostrat el secretari general de la UGT, Pepe Álvarez, que ha assenyalat que no hi ha hagut ni haurà trencament de les negociacions. Ha insistit que vol arribar a un pacte en què també estiga present la patronal.

També et pot interessar

stats