Els accidents laborals mortals baixen un 12,3% el 2021

Les dades mostren que les morts en la jornada laboral creixen en comparació amb els últims dos anys, però es desplomen les derivades d'accidents de camí o de tornada de la faena

Accidents laborals el 2021
Accidents laborals el 2021 / Miguel Ángel Reino

Els accidents laborals van causar la mort de 71 persones durant l'any passat, xifra que suposa un 12,3% menys que un any abans (81 el 2020). D'aquest total, 64 persones van morir durant la jornada laboral a la Comunitat Valenciana l'any passat i altres 7 de camí o de tornada, el que es coneix com in itinere. Aquesta dada és la més baixa des del 2016, segons les xifres que publica el Ministeri de Treball. Però les dades mostren una doble realitat: per una banda, les morts durant la jornada laboral varen repuntar el 2021 en comparació amb els dos anys anteriors (64 víctimes en accidents laborals enfront de 61 el 2020 i de 63 el 2019), tot i que es registra un fort descens en les víctimes in itinere, que baixen de 20 a 7.

Del total de víctimes mortals laborals, 42 es van registrar en empreses de la província de València, 17 en les de Castelló i 12 en les d'Alacant. El descens de la mortalitat es deu a la millora en les dades d'Alacant, que el 2020 va registrar 29 morts en accident laboral; Castelló registra un repunt de morts, atés que el 2020 se'n van acumular 10, i València es manté en la mateixa dada.

La sinistralitat laboral mortal en els últims anys mostra unes dades més elevades en línies generals que les dels anys posteriors a la crisi financera de 2008, quan es van desplomar. De fet, es va passar de registrar més de cent víctimes mortals als llocs de treball durant els primers anys d'aquest segle (el pitjor any va ser 2003 quan van morir 152 persones al treball) a 39 en 2011 o 32 l'any 2013.

Els sindicats majoritaris recordaven fa uns dies, quan es va fer públic el balanç de 2021, que els accidents laborals mortals són "un drama" que cal solucionar. UGT va alertar del repunt en el nombre de persones mortes en accidents laborals a Espanya i va reclamar més mesures per a frenar-ne la sagnia, entre elles un pla de xoc més ambicios que el que ha elaborat el Ministeri per a reduir la quantitat de persones mortes. Per la seua banda, CCOO va posar l'accent en el repunt de morts en l'àmbit laboral en el sector serveis i va exigir avançar en la millora de les condicions laborals i en la prevenció.

També et pot interessar

stats