Els accidents laborals van causar 72 morts i 475 ferits greus en 2023 a la Comunitat Valenciana

CCOO preveu un repunt en la sinistralitat enguany si no milloren les condicions en el treball

Obrers treballant en una construcció
Obrers treballant en una construcció

El 2023, a la Comunitat Valenciana, els accidents laborals han causat 72 morts, 21 menys que l'any anterior, i 475 ferits greus en jornada laboral. A tot l’estat espanyol, els accidents laborals van causar 721 morts el 2023, 105 menys que el 2022.

Segons les dades actualitzades aquest dimarts pel Ministeri de Treball, d’aquests accidents mortals, 581 van ser en la jornada de treball, 98 menys que el 2022, mentre que 140 van ser en desplaçaments al treball o in itinere, set menys.

Per sectors, els serveis van acaparar el nombre més gran d'accidents mortals en jornada amb 370, 47 menys; seguit de la construcció, amb 145, un descens de 15; la indústria amb 121, 16 menys; i l'agricultura amb 85, 27 menys.

La principal causa de mort en el treball van ser infarts i vessaments cerebrals amb 245 morts, seguida a distància pels accidents de trànsit, amb 91 defuncions; i els atrapaments, xafades i amputacions, amb 87.

En total, el 2023 es van registrar 624.911 sinistres amb baixa, un descens de l'1,1% enfront de 2022, mentre que es van comptabilitzar 569.996 accidents sense baixa, un augment del 0,9%.

CCOO preveu d'un repunt en 2024

Des de CCOO, valoren el descens de les defuncions, però avisen que la caiguda dels accidents de treball s'ha vist molt reduïda per les activitats sanitàries i serveis socials, amb 27.561 baixes laborals menys que en 2022, un 40% menys.

Això es deu, expliquen, al fet que el 2022 els casos de covid, concretament derivats de la variant òmicron, encara computaven com a accident de treball, per la qual cosa, sense eixos sinistres, s'hauria produït un augment dels accidents de treball amb baixa.

El secretari de Salut Laboral de CCOO, Mariano Sanz, ha assenyalat que la incidència està augmentant en sectors clau com l'hostaleria, la indústria manufacturera, el comerç o el subministrament d'aigua i la gestió de residus. El sindicat ha avisat d'un repunt de la sinistralitat si no milloren les condicions de treball.

UGT assegura que "estem davant d'un càncer"

El secretari general d'UGT, Pepe Álvarez, ha assenyalat que "cada dia quan ens alcem sabem que tres persones perdran la vida i centenars veuran impossibilitat continuar fent vida per un accident de treball".

En declaracions als mitjans abans de participar en una jornada sobre seguretat i salut en el treball, ha assenyalat que "estem davant d'un càncer" que hauria de ser un dels temes fonamentals en el debat públic.

Al seu judici, aquesta situació és conseqüència de la irrupció de les noves tecnologies, sobretot en les malalties mentals, així com els processos d'externalització en la prevenció de riscos en les empreses.

També et pot interessar

stats