Absolts els tres exdirectius de la CAM i l'empresari processats en l'anomenat cas Hansa

La sentència considera que no hi va haver administració deslleial ni apropiació indeguda en les transaccions entre la caixa d'estalvis i la promotora.

Imatge d'arxiu de la CAM
Imatge d'arxiu de la CAM / Europa Press

L'Audiència Nacional ha absolt els tres exdirectius de la Caixa d'Estalvis del Mediterrani (CAM) i l'empresari processats en l'anomenat cas Hansa, pel qual estaven acusats d'irregularitats en les transaccions comercials entre la caixa d'estalvis i la promotora alacantina. Segons la sentència, no hi va haver administració deslleial ni apropiació indeguda en una operació de reestructuració del deute de la promotora immobiliària Hansa Urbana, que la CAM va emprendre basant-se en una suposada falsa valoració de terrenys, i que va generar un forat de més de 35,7 milions d'euros, segons va xifrar el Banc d'Espanya.

Els acusats eren l'exdirectora de la CAM, María Dolores Amorós, els exdirectius Daniel Gil i Vicente Sánchez, i el fundador de Hansa Urbana, Rafael Galea, que s'enfrontaven a penes entre 2 i 4 anys de presó. Amorós ja va ser condemnada anteriorment pel Suprem a un any i mig per haver falsejat els comptes de la caixa.

Aquest ha sigut el sisé juí per irregularitats en la gestió de la CAM. En aquesta ocasió es jutjaven les presumptes maniobres per a maquillar els comptes de l'entitat a canvi de reduir el deute de la mercantil. En el juí, l'exdirectora de la CAM va assegurar que tant el Banc d'Espanya com el FROB estaven al corrent de l'operació per a permutar deute per actius amb Hansa Urbana.

La sentència no veu delicte en les relacions entre la CAM i Hansa. El tribunal considera que els acusats "no van disposar fraudulentament de fons de l'entitat" i es va tractar només d'"una operació d'alt risc" per a evitar que la mercantil entrara en concurs. Segons la sentència, no hi va haver connivència entre els quatre acusats per aquestes transaccions perquè la caixa poguera declarar uns beneficis que no tenia a canvi de condonar el deute a la mercantil, com han sostingut la Fiscalia i el Fons de Garantia de Depòsits.

L'operació consistia en la compra a Hansa per part de la caixa d'estalvis d'uns terrenys en l'estat mexicà de Baixa Califòrnia per un valor superior al que les acusacions consideraven que tenien segons les taxacions. La sala considera que la caixa havia d'haver sigut més prudent i no embarcar-se en un projecte hoteler que mai va arribar a fer-se realitat.

L'Audiència Nacional especifica que la reestructuració o refinançament d'un préstec no pot considerar-se un perjuí per a l'entitat, i conclou que "no existeix una disposició fraudulenta per part dels acusats, sinó que es va produir una dació en pagament amb la finalitat de provocar una reestructuració del deute que Hansa tenia amb la CAM, sota la forma d'una dació en terrenys".

També et pot interessar

stats