El 80% dels autònoms, pessimista sobre l'economia i el 68,1% admet haver apujat preus per la inflació

El 33,6% de les persones participants en el baròmetre del de l'Associació de Treballadores i Treballadors Autònoms asseguren que el seu negoci ha anat a la baixa en el primer trimestre

El president de la Federació Nacional d'Associacions de Treballadors Autònoms (ATA), Lorenzo Amor, presenta el XVII Baròmetre
El president de la Federació Nacional d'Associacions de Treballadors Autònoms (ATA), Lorenzo Amor, presenta el XVII Baròmetre / Jesús Hellín (Europa Press)

El 57,5% de les treballadores i treballadors per compte propi, els i les autònomes, creu que el seu negoci creixerà (19,7%) o es mantindrà igual al llarg de l'any (37,8%), segons els resultats del XVII Baròmetre de l'Associació de Treballadores i Treballadors Autònoms (ATA). Per contra, un 32% preveu un decreixement en l'evolució del seu negoci i un 10,5% no sap o no contesta.

Les respostes valoren el comportament de l'economia superat el primer trimestre de l'any, en què les activitats dels enquestats s'han mantingut estables sense alts i baixos per a prop de la meitat (45,6%), han empitjorat per al 33,6% i han crescut per al 20,8%. No obstant això, un 33,6% admet que el seu negoci ha descendit. Les i els autònoms no es mostren molt optimistes amb l'evolució de l'economia espanyola. Quasi el 80% té una percepció negativa o molt negativa, i només el 22,1% creu que serà positiva o molt positiva al llarg de 2023.

El 68,1% ha augmentat preus

La gran majoria reconeix que enguany les seues despeses han augmentat, contra un 10,2%, que no ha percebut canvis i un 4,6% que assegura haver-les reduïdes. Pel que fa a la facturació, el 38,1% consideren que s'ha ressentit, més d'un 10%. No obstant això, en una proporció similar, el 38% de les treballadores i treballadors per compte propi afirma que s'ha mantingut igual i un 19,8% que ha augmentat més d'un 10%.

Segons reflecteix el baròmetre d'ATA, el 68,1% de les persones autònomes ha repercutit en els preus l'impacte de la inflació, respecte de l'any passat, contra un 27,6% que assegura haver-los deixat igual. El 65,5% creu que haurà de continuar elevant preus en el que resta de l'any, una possibilitat que descarta el 17,1% i sobre la qual ha descartat pronunciar-se un altre 17,4% dels i les enquestades. Entre els factors en què justifiquen l'increment dels preus derivats destaquen, després de la inflació, l'augment de les cotitzacions a la Seguretat Social i els impostos, la pujada del preu dels carburants i l'augment del cost de les matèries primeres.

Un 11% ha retallat plantilla

Un 4,1% dels autònoms ha augmentat la seua plantilla en l'últim any i un 4% preveu augmentar-la en els pròxims mesos. No obstant això, un 11% ha admés que va haver de retallar el nombre de treballadors l'any passat i un 10% preveu seguir la mateixa senda aquest 2023. Malgrat aquestes dades, el 33,3% mantindrà als seus empleats, com ja va fer el 38,4% dels enquestats en 2022.

L'augment del salari mínim interprofessional (SMI) a penes ha tingut impacte en el col·lectiu, ja que només el 16,4% li'l paga als seus treballadors. Més ho ha tingut el lloguer, que paga el 42,8% i que han vist apujar el 70% d'aquests.

Pel que fa a la contractació de crèdits, el 60,8% no n'ha contractat cap enguany, la meitat d'ells per a no endeutar-se més. El 5,2% dels que sí que ho han fet asseguren que els els han denegat.

L'alta morositat continua sent un problema per al 38,3% dels enquestats (el 6,4% atribuïda a entitats públiques), si bé la gran majoria, un 58,2%, asseguren no veure's afectats.

Aprovat a les autonomies, suspens a la resta d'administracions

D'altra banda, amb l'entrada en vigor del nou Règim Especial de Treballadors Autònoms (RETA) l'1 gener, només el 12,5% dels autònoms enquestats ha comunicat la seua previsió d'ingressos per als pròxims mesos i així adequar la seua quota d'autònoms als seus ingressos reals. D'aquesta minoria, un de cada dos, el 53,1%, assegura que la quota l'ha disminuït enfront d'un de cada tres autònoms, el 33,6%, que afirma que l'import ha augmentat.

Una altra de les qüestions que recull és la impressió dels autònoms sobre la reforma del sistema de pensions, de la qual només estan a favor el 8,2%. El 48,1% creu que el nou sistema de pensions perjudicarà la seua competitivitat, i un 29,1% considera que no podrà assumir les noves càrregues que la norma comporta.

L'última qüestió del baròmetre fa referència a les pròximes eleccions. Respecte a la gestió dels últims anys, els autònoms aproven a les comunitats autònomes, donen un insuficient a l'administració local i un deficient a l'administració de l'Estat.

També et pot interessar

stats