Més de 80 alts càrrecs compareixen al Congrés per a explicar els pressupostos

La compareixença del president de l’AIReF és de les més esperades perquè valorarà si és factible complir l’objectiu del dèficit.

La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, el dia de la presentació dels pressupostos (segona per l'esquerra)
La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, el dia de la presentació dels pressupostos (segona per l'esquerra) / Marta Fernández Jara (Europa Press)

El Congrés inicia aquest dilluns una roda de 83 compareixences d’alts càrrecs de l’administració i del sector públic empresarial per a explicar el projecte de pressupostos generals de l’Estat (PGE) de 2019 del govern de Pedro Sánchez que s’allargarà tota la setmana. 

A diferència d’altres anys en què la Comissió de Pressupostos era l’encarregada d’iniciar les compareixences amb el governador del Banc d’Espanya, aquest any serà la Comissió de Foment la que comence. El secretari d’Estat d’Infraestructures, Transport i Vivenda, Pedro Saura, obrirà la roda a partir de les 10:00 hores. També en aquesta Comissió de Foment compareixeran les màximes autoritats de Renfe, Adif, Ports de l’Estat i Aena. 

La Comissió de Pressupostos es posarà en marxa ja de vesprada, quan a les 17:00 hores el governador del Banc d’Espanya, Pablo Hernández de Cos, comparega per a analitzar els comptes públics de 2019 i valorar la previsió d’ingressos i despeses. Per aquesta comissió hauran de passar 18 alts càrrecs més de l’administració de l’Estat i altres entitats públiques. Les sessions s’allargaran fins dijous. 

A banda de les secretaries d’Estat de Pressupostos i Despesa, d’Hisenda, d’Economia i Suport a l’Empresa, i de Seguretat Social, la Comissió de Pressupostos rebrà els presidents de l’Agència Tributària, l’Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (AIReF), l’Institut de Crèdit Oficial (ICO), el Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB), la Societat Estatal de Participacions Industrials (SEPI), i els presidents del CIS, RTVE i l’Agència Efe. De totes aquestes, la compareixença del president de l’AIRef, és una de les més esperades, ja que s’hi valorarà si és factible complir l’objectiu del dèficit.

Després de les compareixences, primer examen als PGE

En paral·lel a la celebració d’aquestes compareixences, els grups parlamentaris poden presentar esmenes a la totalitat al projecte de pressupostos. El termini finalitza el divendres 8 de febrer a les 14:00 hores, i serà llavors quan l’executiu espanyol sabrà quants grups no donaran suport als comptes públics.

Les esmenes es debatran els dies 12 i 13 de febrer en el ple del Congrés. En cas de superar aquest primer examen, el projecte de pressupostos continuarà la tramitació al llarg d’un camí que no acabarà abans de la segona setmana de març, quan els comptes tornaran al Congrés per a debatre’n les esmenes parcials i aprovar-se definitivament.

També et pot interessar

stats