52 emprenedors nous a la Comunitat Valenciana cada dia

El territori valencià lidera el creixement de treballadors autònoms, també pel que fa a la població estrangera.

La xifra de dones autònomes ha crescut un 3% davant de l'1,9% dels homes en el primer semestre de 2018
La xifra de dones autònomes ha crescut un 3% davant de l'1,9% dels homes en el primer semestre de 2018

52 persones emprenen un negoci cada dia a la Comunitat Valenciana. Segons les dades de l'Associació de Treballadors Autònoms, ATA, aquesta autonomia és la més dinàmica de l'estat espanyol, pel que fa a la creació de noves empreses: vora 8.000 només en els primers cinc mesos de l'any. Els experts ho qualifiquen de "creixement espectacular". 

Segons Rafael Pardo, d'ATA Comunitat Valenciana, "estem parlant d'un augment del 2,3% enfront de l'1,8% en l'àmbit nacional". Entre els motius que ho expliquen, la llei d'autònoms que va entrar en vigor el gener passat i que inclou mesures com ara la tarifa plana de 50 euros de 6 a 12 mesos. La Generalitat també va anunciar fa uns dies un pla d'impuls a l'emprenedoria per a persones desocupades, i que disposa d'una línia de crèdits de 10 milions d'euros. 

En declaracions a À Punt Notícies, Pardo assegura que també hi ha un context propici a la Comunitat Valenciana, "que està tenint un creixement del producte interior brut molt important". Per a Pardo, "això s'està traslladant al treball per compte alié per un costat, però també al treball per compte propi". 

El col·lectiu xinés, al capdavant 

La Comunitat Valenciana lidera també el creixement d'altes al règim especial de treballadors autònoms entre la població estrangera. Dels 40.000 professionals estrangers autònoms que treballen a casa nostra, 6.000 són xinesos. La comunitat xinesa s'ha convertit en un important grup d'emprenedoria al nostre territori. És el cas d'Andre Yu: el seu negoci de cuina asiàtica genera una desena de llocs de treball. 

L'estudi d'ATA assenyala que la comunitat d'origen xinés s'ha convertit en un "esclavó important" per a l'emprenedoria i està diversificant activitats, més enllà del comerç. 

Sobretot dones i població estrangera

En el conjunt d'Espanya, el creixement de professionals autònoms ha sigut de poc més de 56.700 des de gener, mentre que la xifra total se situa en els 3,2 milions. I la majoria d'aquestes noves altes són de dones (la xifra de dones autònomes ha crescut un 3% davant de l'1,9% dels homes en el primer semestre d'enguany) i d'estrangers (l'augment en aquest segment ha sigut d'un 40% en l'últim any). 

A més, la majoria tenen professionals a càrrec seu. De fet, segons dades d'ATA, l'emprenedoria ha generat a Espanya vora 130.000 llocs de treball en 2018, una mitjana de 719 treballs nets cada dia durant els primers sis mesos de l'any. Hi ha 4,3 milions de llocs de treball sota el paraigua dels autònoms, un de cada cinc.

També et pot interessar

stats