Els 450 milions d'euros procedents de les bestretes es destinaran a despesa social

Puig demana un calendari fix per als avançaments a compte a les comunitats autònomes i que les aportacions ens facen "amb normalitat".

Soler, aquest dijous

El conseller d'Hisenda, Vicent Soler, ha explicat a À Punt NTC com es repartiran els 450 milions d'euros que els pròximes dies arribaran a la Comunitat Valenciana una vegada el Consell de Ministres aprove aquest divendres l'enviament de les bestretes als governs autonòmics. El dimecres l'Advocacia de l'Estat va donar llum verda al govern central per a fer efectives les bestretes a les comunitats autònomes. En total, s'alliberaran als governs autonòmics 4.500 milions d'euros en concepte de bestretes de la recaptació tributària. 

Aquesta nova injecció monetària, que el president de la Generalitat, Ximo Puig, ha qualificat de "bona notícia", ajudarà a eliminar l'estrés de caixa que pateix la liquiditat del govern valencià per l'infrafinançament. Segons ha detallat Soler, els diners es destinaran sobretot al pagament de factures pendents en sanitat, educació i dependència i polítiques d'igualtat, els tres principals "pivots" de l'estat del benestar. "Sanitat se n'emportarà una gran part, pel volum de la factura sanitària i farmacèutica", ha afirmat.

Puig reclama un calendari fix

Ximo Puig ha demanat des de Brussel·les que hi haja un "calendari fix" de les bestretes del govern central a les comunitats autònomes perquè aquestes aportacions puguen fer-se "amb normalitat" sense dependre d'una decisió de l'executiu. Ha afegit, a més, que la situació d'interinitat del govern "no pot continuar". 

La ministra d'Hisenda en funcions, María Jesús Montero, ha explicat que la intenció del govern que encapçala Pedro Sánchez és deslligar aquests fons al fet que un executiu estiga o no en funcions, la qual cosa permetrà que no hi haja excusa perquè les comunitats autònomes deixen d'aprovar els pressupostos.  

Oltra: "En campanya sempre se produeixen alguns miracles"

La vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra, també s'ha referit aquest dijous a les bestretes: "Sembla que en campanya electoral sempre se produeixen alguns miracles", ha comentat. Oltra s'ha desplaçat a Madrid per a participar en el Consell Territorial de Serveis Socials i Dependència, i ha assegurat que el govern valencià espera el diners amb candeletes. Tot i això, ha recordat que el veritable problema que cal resoldre és la reforma del finançament autonòmic. Segons ha recordat, les bestretes que envia el govern espanyol a la Comunitat Valenciana són un "dret dels valencians i les valencianes" per la situació d'infrafinançament que pateix el territori. Per això, ha tornat a reivindicar que cal millorar el sistema

També et pot interessar

stats