El 35% dels valencians no es poden permetre anar-se'n de vacances una setmana a l'any

La dada, en tot cas, millora en comparació amb la mitjana espanyola i també sobre l'any anterior

Un grup de turistes descansa en una platja a la Comunitat Valenciana / À Punt NTC

El 35% dels valencians i valencianes no es poden permetre anar de vacances una setmana a l'any, segons recull l'última Enquesta de condicions de vida, corresponent a l'any 2021 de l'Institut Nacional d'Estadística (INE). La dada, això sí, suposa una millora de més d'un punt sobre el 36,1% que afirmava el mateix en les dades d'un any abans. Al conjunt d'Espanya, el 32,7% dels ciutadans diuen no poder anar fora de casa de vacances ni una setmana a l'any. En cinc autonomies (Andalusia, Canàries, Extremadura, Galícia i Múrcia) el percentatge de ciutadans que no es poden permetre ni una setmana de vacances és superior al que registra la Comunitat Valenciana.

Excepte en aquesta dada, els altres indicadors sobre les dificultats de les llars són millors a la Comunitat Valenciana que al conjunt d'Espanya. Així, el 32,3% dels ciutadans valencians diuen tindre dificultats per afrontar despeses imprevistes, un punt menys que en la mitjana de tot Espanya (33,4%). D'altra banda, un 13,5% assegura que està patint retards a l'hora de pagar la vivenda o les compres a terminis, també quasi un punt per davall de la mitjana espanyola. Finalment, el 7,8% dels enquestats diuen tindre dificultats per arribar a final de mes, un punt menys que a Espanya (8,8%).

En aquest últim punt cal remarcar que la dada millora substancialment en comparació amb l'anterior, corresponent al 2020. Eixe any, un 10,7% dels ciutadans asseguraven tindre problemes per arribar a final de mes, vora dos punts més que enguany. Aquesta millora també s'ha registrat al conjunt d'Espanya. En línies generals els indicadors que valoren les dificultats econòmiques de les llars han millorat en comparació amb les precedents.

La situació afecta en l'àmbit econòmic i de salut mental

Des de Càritas València han explicat que la situació és complicada, ja que “moltes famílies han d’escollir entre cuinar aliments i encendre el ventilador”, o bé “entre comprar carn dues voltes a la setmana o pagar la vivenda, siga el lloguer o la hipoteca”. 

Irene del Moral, directora d’Erea Psicologia, ha afirmat que “no tindre un període de vacances afecta sobretot pel que fa a l’estat d’ànim, que baixa molt”, mentre que “augmenten els nivells d’ansietat i estrés”.

També et pot interessar

stats