1 any del tractat de lliure comerç entre la Unió Europea i el Canadà

La Comissió Europea valora positivament el CETA per l’augment de les exportacions.

1 any del tractat de lliure comerç entre la Unió Europea i el Canadà
1 any del tractat de lliure comerç entre la Unió Europea i el Canadà

Aquest divendres, 21 de setembre, es compleix un any de l’entrada en vigor de l’Acord Econòmic i de Comerç entre la Unió Europea i el Canadà, conegut com CETA per les seues sigles en anglés (Comprehensive Economic and Trade Agreement). 

La Comissió Europea ha valorat molt positivament l’acord i ha subratllat els "resultats esperançadors" en les exportacions i en els diferents sectors que s'han registrat en els seus primers dotze mesos.

"Les dades preliminars mostren que hi ha molt a celebrar, fins i tot en aquesta etapa. Les exportacions estan a l'alça en general i molts sectors han experimentat increments cridaners. Són grans notícies per a les empreses europees, grans o menudes", ha afirmat la comissària europea de Comerç, Cecilia Malmström.

Les estadístiques publicades per la Comissió apunten a un augment del 7% en les exportacions europees al Canadà, entre aquestes, d'un 8% en maquinària i accessoris mecànics, del 10% en productes farmacèutics, 10% en mobiliari, 11% en perfums i cosmètics, 8% en calçat i 11% en roba.

En agricultura, el bloc comunitari va vendre al Canadà un 29% més de fruites, un 34% més de xocolate, un 11% més de vi espumós i un 5% de whisky.

L'acord va entrar en vigor el 21 de setembre de 2017 després que els dos blocs el firmaren el 30 d'octubre de 2016, una rúbrica amb la qual van concloure set anys de negociacions i una fase final accidentada després que la regió belga de Valònia vetara el text deu dies abans de la firma. 

L'acord va eliminar quasi la totalitat (un 98%) dels aranzels en el comerç entre els dos blocs, un estalvi de 590 milions d'euros anuals quan les restriccions s'alcen completament. 

Pròxima reunió de Sánchez i Trudeau

El primer ministre canadenc, Justin Trudeau, es reunirà amb el president espanyol, Pedro Sánchez, a Montreal el pròxim 23 de setembre per a discutir sobre comerç i economia, on tractaran com el tractat comercial CETA està creant treball i noves oportunitats per a empreses i individus en els dos costats de l'Atlàntic".

"Espere reunir-me amb el president Sánchez per a aprofundir la nostra relació i crear més oportunitats per a la gent en els dos països", ha indicat el primer ministre canadenc.

Espanya és el seté soci comercial europeu del Canadà. En 2017, les importacions canadenques procedents d'Espanya van sumar 1.850 milions d'euros. Per la seua banda, Espanya va importar productes canadencs per valor d'uns 1.056 milions d'euros. 

També et pot interessar

stats