Xixona encara la fi de les festes de Moros i Cristians amb el Juí Sumaríssim del Moro Traïdor

Basada en un fet real, és una representació carregada d'humor i simbolismes

Xixona celebra el Juí del Moro Traïdor / À Punt NTC

Xixona (Alacantí) gaudeix aquests dies de les festes de Moros i Cristians. Entre els actes de la programació, el municipi rememora un fet real de l'any 1919, en què Ximo Cremades, un veí del poble, es va enamorar d'una cristiana de la filà dels Contrabandistes i va abandonar els Moros Grocs.

Amb el títol de Juí Sumaríssim del Moro Traïdor, els festers i festeres representen aquesta fita històrica carregada d'humor i ironia, on un jove caracteritzat de Ximo rep els insults i colps de la resta del veïnat, que el passegen encadenat cap al juí sumaríssim. Enguany el paper ha sigut per a Wilmer Andrés López. "Per enamorar-me mira per tot el que em toca passar", ha bromejat el jove.

Camí del juí, el personatge intenta fugir, però no ho aconsegueix mai. Com a venjança, agafa qualsevol persona del públic o dels seus captors i els tomba a terra. "Has d'anar amb molt de compte perquè, si no, t'avassallen", ha advertit Pilar Planelles, una veïna del poble que observa els actes des d'una cadireta. Ja al castell, la gent aprofita la celebració del juí per a criticar l'actualitat social i política. "Li fan el juí i és culpable. 'Huit tirs al marrà', com se sol dir", ha explicat Tere Morera, membre de la filà Moros Vells.

Finalment, totes les filaes mores acompanyen el moro traïdor al seu soterrament. Un fet verídic que Xixona ha convertit en història.

També et pot interessar

stats