Xiquetes amb lligacames i mugroneres alcen la polèmica en el Carnestoltes de Torrevella

Les menors desfilaven amb roba eròtica, cosa que indigna els usuaris que consideren que se sexualitzen les menors, però els organitzadors i l'Ajuntament ho justifiquen amb la sàtira que representa la festa

Les xiquetes de la comparsa Osadía amb la disfressa de roba eròtica amb què van desfilar / À Punt NTC
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
14 de febrer 2024 - 14:03 Actualitzat: 16 de febrer 2024 - 10:10

La disfressa escollida per a les integrants infantils de la comparsa Osadía de Torrevella ha alçat molta polseguera i, fins i tot, ha suscitat alguna denúncia. Amb el lema "Prometer hasta meter" (en referència a les promeses incomplides de la classe política), les xiquetes d’aquesta agrupació festiva van desfilar amb calces, lligacames i fins i tot mugroneres, com a part d’una disfressa que incloïa una urna, unes pancartes i una bandera (d’Espanya en uns casos i del moviment LGTBI en altres). La disfressa inspirada en la roba eròtica ha indignat espectadors i usuaris.

La mateixa caracterització de les xiquetes, clarament amb connotacions sexuals, també la lluïen les integrants adultes d’Osadía. La desfilada de les menudes, que portaven una perruca d'estil bob i duien els ulls i els llavis pintats amb maquillatge cridaner, ha indignat molts, que consideren que sexualitza les xiquetes. Algunes organitzacions, com ara la Fundació d'Advocats Cristians, han anunciat en xarxes socials que denunciaran els responsables municipals i els organitzadors del Carnestoltes de Torrevella per un possible delicte d’utilització de menors en espectacles.

En la comparsa neguen qualsevol propòsit de cosificar o hipersexualitzar les menors. Asseguren que amb aquesta disfressa infantil i el lema d’enguany volien satiritzar la classe política. Afigen que l'urna que duien les xiquetes simbolitzava les promeses que fan els polítics per a aconseguir els vots, que finalment acaben incomplint.

En aquesta línia, Osadía ha denunciat que s'han manipulat les imatges perquè es parlava de "xiquets travestís" i que s'ha "vulnerat la intimitat de menors d'edat", quan no era el cas. La comparsa ha defensat l'elecció de la disfressa perquè no és res "fora del que és comú" i ha agraït el suport tant de l'Ajuntament, governat pel PP, com de les formacions PSOE i Somia Torrevella.

Les xiquetes amb aquesta disfressa de roba eròtica van desfilar pels carrers principals de Torrevella, amb la mirada dels espectadors, mentre feien una coreografia senzilla. Molts dels espectadors del recorregut van enregistrar la desfilada, que hores després ha corregut com la pólvora en les xarxes socials. Fins i tot algun espectador estranger mostrava sorpresa per aquesta manifestació del Carnestoltes.

El Carnestoltes és crítica, sàtira, provocació, diversió. Traure fora de context i dimensionar un fet com el que s’està criticant està totalment fora de lloc Eduardo Dolón - Alcalde de Torrevella

L’Ajuntament de Torrevella no és organitzador directe del Carnestoltes, però sí que hi aporta finançament, i ha mostrat el suport a la comparsa Osadía. L'alcalde, Eduardo Dolón, argumenta que “el Carnaval és crítica, sàtira, provocació, diversió”. Per això, “traure fora de context i dimensionar un fet com el que s’està criticant està totalment fora de lloc”.

“Estic segur que la intenció dels pares i mares d’aquests xiquets no era, en absolut, hipersexualitzar els fills amb les disfresses, perquè en realitat el que volien fer és una crítica a la situació política i social d’Espanya, res més”, exposa l'alcalde en un comunicat municipal.

A més, adverteix que “ni entra ni entrarà a censurar ni a vigilar les disfresses que crea cada comparsa cada any, perquè crec que té total llibertat per a decidir el que volen representar en el Carnestoltes de Torrevella”. Cal assenyalar que la disfressa, malgrat estar qüestionada per molts, es va emportar el quart premi del concurs d’una festa declarada d’interés turístic autonòmic.

L'associació del Carnestoltes defén la llibertat

En la mateixa línia s’ha posicionat l’Associació Cultural Carnestoltes de Torrevella, que organitza els actes. Aquesta entitat tampoc ha qüestionat la disfressa i advoca per la llibertat de les agrupacions festives per a triar les caracteritzacions amb què participen en les desfilades.

Missatge publicat per l'Associació Cultural Carnestoltes en les seues xarxes socials donant suport a la comparsa en la qual han desfilat les menors
Missatge publicat per l'Associació Cultural Carnestoltes en les seues xarxes socials donant suport a la comparsa en la qual han desfilat les menors / À Punt NTC

Advocats Cristians, per la seua part, veu “reprotxable” el que aquesta entitat conservadora de lletrats considera “un possible delicte d’utilització de menors per a espectacles i exhibicions”. Per això, ha anunciat que denunciarà el regidor de Festes, el president del Carnestoltes i els responsables de la comparsa Osadía.

La polseguera que ha alçat la desfilada de les xiquetes amb roba eròtica contrasta amb la posició que mantenen molts veïns de Torrevella. “Tampoc anaven tan malament”, expressava Fina Andreu aquest dimecres davant de les càmeres d’À Punt. “Em sembla absurda la polèmica”, apuntava una altra vianant que travessava el centre de la ciutat costanera. “És un Carnestoltes”, estan traient-ho de context, apuntava una altra vianant, que assegurava que les seues netes també havien eixit en una altra comparsa i apel·lava a entendre la sàtira d’aquesta festa. 

D’altra banda, el Front Abolicionista del País Valencià, que aglutina una cinquantena d’associacions feministes de tot el territori, s’ha manifestat en contra de la disfressa per considerar que promou la “cultura de la hipersexualització”. En un missatge en X interpel·len l’alcalde, la vicepresidenta segona i consellera d’Igualtat, Susana Camarero, i el president de la Generalitat, Carlos Mazón. 

També et pot interessar

stats