World Press Photo 2019 arriba a València

Els desplaçaments forçosos, el calfament global o els conflictes bèl·lics protagonitzen el certamen d'enguany.

World Press Photo 2019 arriba a València
World Press Photo 2019 arriba a València

La mostra de fotoperiodisme més prestigiosa al món, World Press Photo 2019, s'exhibeix a la Fundació Chirivella Soriano de València des d'aquest divendres fins el 17 de novembre. L'exposició d'enguany arreplega els esdeveniments informatius més rellevants del 2018, entre els quals es troba la imatge Xica plorant a la frontera, de John Moore, guardonada com la millor fotografia. La instantània de Moore reflecteix el drama migratori en la frontera entre els EUA i Mèxic, i s'ha convertit en un símbol del patiment de les famílies separades pel govern nord-americà de Trump.

Els temes principals de l'edició actual tornen a ser de nou els desplaçaments forçosos, les víctimes de conflictes bèl·lics o les conseqüències del calfament global, a més de seguir el testimoniatge de la realitat informativa a diferents llocs arreu del món. De fet, el certamen fotogràfic també orienta el seu objectiu fotogràfic cap a la Comunitat Valenciana amb premis atorgats al fotògraf alacantí Ángel Fitor i a la sèrie Falleres de la brasilera Luisa Dörr. 

Una de les distincions del certamen, el tercer premi en la categoria de Natura, ha anat a parar a Fitor pel seu retrat d'una medusa de pintes en aigües prop d'Alacant. Amb el títol de Papallona de vidre, la imatge mostra un ctenòfor, una espècie de medusa que es troba entre el plàncton del mar Mediterrani, que destaca per la gran expressivitat de la lluentor de l'animal enmig de la foscor del fons marí.

Pel que fa al treball de Luisa Dörr, l'exposició l'ha distingida amb el tercer premi en la categoria de retrats a la sèrie de sis fotografies sobre falleres. La fotògrafa brasilera il·lustra una breu explicació de la tradició de les falles i l'origen dels vestits de falleres, amb els retrats de falleres de diferents orígens i històries particulars.

Periodisme interactiu Periodisme interactiu

Una de les novetats més importants d'aquesta edició de Word Press Photo és el certamen de 2019 Digital Storytelling Contest, que premia treballs de narració digital en forma de peces de periodisme interactiu i minidocumentals. L'obra guanyadora és The last generation, de Frontline/The GroundTruth Project, que recull el testimoni de xiquets de les Illes Marshall que creixen amb el seu futur amenaçat per la desaparició de l'arxipèlag sota l'aigua pel calfament global.

En la secció de documentals, el guardó per als curts de deu minuts és per a The Legacy of the Zero Tolerance, de Univision News Digital, sobre una xiqueta de sis anys de Guatemala separada dels seus pares a la frontera entre els EUA i Mèxic. Pel que fa als llargs de mitja hora, l'obra escollida és In the Absence, de Field of Vision, que narra la tragèdia de l'afonament d'un ferri a Corea del Nord el 2014 que va provocar prop de 300 persones mortes, la majoria menors d'edat.

També et pot interessar