Volumens Festival explora l'aplicació de la intel·ligència artificial en l'art i la creativitat

Busca obrir un diàleg sobre les possibilitats artístiques i narratives de la col·laboració entre humans i màquines

Fotograma d'un curtmetratge produït amb intel·ligència artificial / À Punt NTC

La intel·ligència artificial arriba al cinema per a revolucionar-lo i el Festival Internacional d'Art Digital, Ciència, Tecnologia i Música, Volumens, reflexiona, fins al pròxim dissabte, a la ciutat de València, l'aplicació de la intel·ligència artificial en l'art i la creativitat. 

En les peces que s’hi exposen, diverses arts escèniques es barregen amb l'objectiu de convertir l'espectador en una peça clau de la pel·lícula. Els pioners en aquest camp consideren que tant tècnicament com conceptualment és necessària aquesta relació entre les arts i la IA, que ve de l’àmbit de la ciència, per a evolucionar dins de la narrativa, segons el director del Màster d’Audiovisuals i Mèdia de la Universitat Politècnica de València (UPV).

El curt Divine embrace de l'alemany Christian Fleisher aplica aquesta tecnologia al sèptim art i crea un nou espai anomenat cinema immersiu. Un plantejament dins del sèptim art en què les persones, igual que en els videojocs, s’introdueixen, a través d’unes ulleres, en una narrativa més cinematogràfica, explica el director del festival, Antonio José Albertos.

És una nova manera d'experimentar el visionat d'una pel·lícula en què el públic pren part de protagonisme i, segons Mañas, a més d’amb les ulleres, es pot fer també col·locant els espectadors dins de grans cúpules. 

En total al festival Volumens es projecten huit curtmetratges produïts amb intel·ligència artificial per a mostrar els avanços tècnics en aquest camp perquè, tal com assenyala el seu director, la intel·ligència artificial es desenvolupa en la creativitat, des de la creació de texts fins a la producció d’imatges fixes o en moviment. 

Però, a més del vessant tècnic, el certamen també vol obrir un diàleg sobre les possibilitats artístiques i narratives que emergeixen de la col·laboració entre humans i màquines. Una altra qüestió són els límits del seu ús i com pot afectar la creació personal o ètica.

També et pot interessar

stats