Vocals del consell rector de l’IVAM es desmarquen del procés d’elecció del nou director

L'òrgan va aprovar aquest divendres, amb nou vots a favor i huit abstencions, les bases del concurs.

Façana de l'IVAM
Façana de l'IVAM / Europa Press

Un total de huit vocals del consell rector de l’IVAM han declinat participar en la redacció de les bases del concurs per a triar nou director del museu, que aquest divendres van ser aprovades amb la seua abstenció i el vot a favor dels altres nou vocals que integren aquest òrgan.

Després de la reunió del consell rector, veus expertes han criticat en un comunicat conjunt “la conjuntura de precipitació” al voltant de la renovació de la direcció, que consideren que hauria d’haver-se afrontat “amb major previsió i no amb els temps tan ajustats”, així com “l’eco mediàtic”, que acompanya el procés.

L’anunci, per part de la Conselleria de Cultura, de la convocatòria del concurs per a triar nou director va provocar crítiques per part de l’actual responsable de la institució cultural, José Miguel G. Cortés, que veu en aquesta decisió raons polítiques. Arran la polèmica, el consell assessor de l’IVAM va dimitir en bloc.

Els vocals crítics recorden que, per llei, la direcció de l’IVAM serà nomenada i cessada per decret del Consell a proposta de la persona titular de la presidència de l’IVAM, una vegada escoltat el consell rector.

Al seu parer, “s’ha perdut una oportunitat per a dur a terme un procés dialogat i participatiu, que hauria oferit a la societat una visió més transparent i consensuada pel que fa a la presa de decisions”.

Els vocals que s’han desmarcat del procés de selecció del nou director del museu són els experts i les expertes en art designats per l’IVAM i el Consell Valencià de Cultura, entre els quals es troben la doctora en Belles Arts i vicerectora de Cultura de la Universitat Miguel Hernández d’Elx, Tatiana Sentamans; el pintor José Luis Cueto, exdegà de la Facultat de Belles Arts de la Universitat Politècnica de València; la professora de la Universitat de València, Lola Bañon; l’artista i fotògrafa, Ester Pegueroles; i el catedràtic de Comunicació Audiovisual de la Universitat Jaume I de Castelló, Vicente Benet, tots ells designats per l’IVAM.

Completen la llista la directora de Col·leccions Museístiques del MACA d’Alacant, Rosa María Castells; el director d’activitats de la Col·lecció Martínez Guerricabeitia i responsable de la Fundació Jesús Martínez Guerricabeitia de la Universitat de València, José Pedro Martínez; i Román de la Calle, catedràtic d’Estètica i Teoria de l’Art de la Universitat de València, tots ells designats pel Consell Valencià de Cultura.

També et pot interessar

stats