Premis de novel·la negra VLC NEGRA 2021

Andreu Martín, Kiko Amat i Claudia Piñeiro són els guanyadors dels premis de novel·la de València Negra 2021

Andreu Martín i Kiko Amat, guanyadors dels premis de novel·la negra VLC NEGRA 2021
Andreu Martín i Kiko Amat, dos dels guanyadors dels premis de novel·la negra VLC NEGRA 2021 / VLC NEGRA
Vicent Fenoll
19 de juny 2021 - 21:15

La novena edició de VLC Negra atorga el premi Millor Novel·la en valencià a Andreu Martín, per l’obra Ara direu que estic boig. La novel·la presenta Francesc Ascàs, un jove extravagant, introvertit i diferent, que sent i diu coses estranyes i viu amb les persianes abaixades. A més, està obsessionat amb les prediccions d’una maga televisiva. Quan troben morta la seua veïna, tots sospiten d’ell. Aquesta circumstància dona peu a Andreu a formular la seua premissa: els bojos sempre diuen que no ho estan, de manera que quan un diu que no està boig, de seguida pensem que està com una cabra. A partir d'aquesta premissa, Andreu Martín proposa al lector endevinar qui està boig i qui no, qui menteix i qui diu la veritat. Personatges rocambolescos i llocs emblemàtics serveixen com a penjador perquè aquesta roda de la fortuna gire per a acostar-nos a imprevistos i successos de tota classe.

El premi Mejor Novela en castellà és per al periodista i escriptor Kiko Amat per l’obra Revancha, una història que busseja en les vides dels membres d’un grup ultra del Futbol Club Barcelona. Amador és el número dos de la facció criminal d’aquest grup, dirigida pel Cid, els membres del qual, caps rapats neonazis, es dediquen a pegar palisses, traficar amb droga, extorsionar o atacar altres grups de narcotraficants i d’ultres. Alberto i El Cid són amics des de fa anys, però la seua relació està deteriorada. A més, Alberto oculta la seua homosexualitat, que si s'arriba a conéixer faria malbé el seu estatus dins del grup i fins i tot podria posar en risc la seua vida.

Finalment, el premi Best Novel per a obres publicades fora d’Espanya, es per l’escriptora argentina Claudia Piñeiro per la novel·la Catedrales, on el cadàver cremat i esquarterat d’una adolescent és trobat en un tranquil barri de Buenos Aires. Després d’una investigació infructuosa, el cas es tanca sense culpables. La seua família, ferida per aquest drama, es descompon amb el pas del temps. Però el seu pare, obstinat a conéixer la veritat, aconsegueix un fil del qual tirar per a traure la veritat a la llum. Però aquesta veritat, amagada darrere de les aparences, no és agradable: coneixerem la crueltat a què poden portar l’obediència cega i el fanatisme religiós.

També et pot interessar

stats