Visitar museus per prescripció mèdica afavoreix el benestar físic i anímic

És una iniciativa pionera d’alguns centres de salut de València, però la idea és que tinga cobertura universal

Un grup de dones visita el Museu Valencià d'Etnologia per orde de la infermera d'atenció primària / À Punt NTC

A banda de receptar medicaments, els professionals sanitaris solen recomanar hàbits saludables com menjar bé o fer exercici, però ara també prescriuen visitar museus. Es tracta d'una iniciativa que han posat en marxa sis centres de salut de València. L'anomenen recepta cultural i està indicada per a persones que pateixen soledat no desitjada o inactivitat física. 

À Punt ha acompanyat un grup de pacients del centre de salut Assutzena del barri de Benicalap de València en una visita al Museu Valencià d'Etnologia, que han fet per prescripció facultativa.

És una recepta cultural recomanada per la infermera d'atenció primària, Raquel Nadal, que explica, en declaracions en À Punt, que visitar museus “també genera salut”. 

Aquesta medicina que no té contraindicacions està especialment dirigida a persones que estan a soles o que fan poca activitat física. I després de parlar una estona amb algunes d’elles, sembla clar que és una iniciativa que funciona. Hi ha qui ho aprofita per a desconnectar una mica de la pantalla de la tele i eixir al carrer a prendre l’aire, mentre que altres han fet colla amb la resta de pacients i s’ho passen d’allò més bé en les visites als museus. 

Nadal afirma que aquestes eixides culturals són beneficioses tant des del punt de vista físic, perquè els fan eixir de casa i passejar fins al museu, com des del punt de vista anímic, ja que es veuen amb altres persones de la mateixa edat que coneixen del barri i els serveix per a socialitzar. 

De moment, és un projecte pilot que es du a terme en sis centres de salut de València, amb la col·laboració de museus com ara el de ceràmica González Martí o el Centre del Carme. Però la intenció del personal sanitari que l’han impulsada és que aquesta recepta cultural puga arribar a tindre cobertura universal.

També et pot interessar

stats