Viquipèdia compleix 19 anys

La versió anglesa va nàixer tal dia com hui i en quasi dues dècades d'existència ja s'ofereix en vora 300 lengües.

Viquipèdia compleix 19 anys
Viquipèdia compleix 19 anys

Abans s'havia d'anar als llibres, a la matèria física, el paper, les pàgines. Però un dia com hui fa dènou anys es va plantar una llavor que hui dia ha florit amb versions en quasi tres-centes llengües i ha deixat arrere les seues versions anteriors. La Viquipèdia en la seua versió anglesa compleix dènou anys, ja està prop de la vintena, amb un balanç ben positiu. "Hem deixat ben lluny, no només les enciclopèdies en paper, també l'anomenada Encarta, que era en ordinador", comenta Quico Fort, editor de la Viquipèdia.

La versió en valencià va nàixer poc després, en març. Va ser la segona llengua en què es va impulsar el projecte. Segons ha comentat Quico Fort ha crescut de manera notable també aquests anys. "Tenim més de 600.000 articles, la qual cosa és per a estar ben orgullosos", ha afirmat. Viquipèdia és una enciclopèdia editada de manera col·laborativa, administrda per la Fundació Wikimedia, una organització sense ànim de lucre finançada per donacions.

Un dels seus conceptes clau és el de "llibertat". "És lliure, la qual cos vol dir que no només és que estiga feta per voluntaris o que siga gratuïta, sinó que es pot reutilitzar", comenta Quico Fort. Entre els reptes que tenen per davant, afirma l'editor de la Viquipèdia, hi ha fer que el projecte arribe al Tercer Món i que siga més accessible en alguns països, així com els continguts audiovisuals. Hui dia la Viquipèdia suma més de 2.000 milions d'edicions.

També et pot interessar

stats