La Viquipèdia assoleix la xifra de 600.000 articles

El contingut amb què la Wikipedia en valencià ha aconseguit aquesta xifra redona és la biografia de l'activista i feminista Pura Velarde.

La Viquipèdia assoleix la xifra de 600.000 articles
La Viquipèdia assoleix la xifra de 600.000 articles

La Viquipèdia va ser la primera del món a tindre un article, en una llengua diferent de l'anglés, una informació sobre el terme àbac. Això va ser al març de 2001. Quasi 18 anys després, la Wikipedia en valencià ha assolit la màgica xifra dels 600.000 articles amb la biografia de l'activista i feminista Pura Velarde. Tot coincidint amb aquesta fita, s'ha renovat la portada de l'edició valenciana de l'enciclopèdia lliure que tothom pot editar. Un llarg viatge en què 312.000 persones han contribuït a omplir de contingut en valencià aquesta enciclopèdia digital.

“De camí, sempre n’hi ha a fer. Estem entre les trenta llengües amb més articles. Tenint en compte que hi ha al voltant de deu milions de parlants, el balanç en xifres està bé, però hi ha moltes coses que cal treballar”, ha assenyalat Francesc Fort, voluntari d'Amical Wikimedia, una organització independent i sense ànim de lucre que treballa perquè la suma de tot el saber humà estiga disponible en valencià de manera lliure.

Una altra de les fites que s'han aconseguit en aquest temps és que la Viquipèdia es trobe en les tres primeres posicions pel que fa als millors articles imprescindibles, junt amb els russos i els serbis. Entre els continguts que han permés arribar a aquesta xifra hi ha les biografies redactades per a revertir el biaix de gènere, a través del viquiprojecte Viquidones, així com la voluntat d'omplir buits temàtics i històrics amb projectes com els realitzats en col·laboració amb el Museu Valencià d’Etnologia o l’Arxiu Ismael Latorre Mendoza.

Entre els pròxims reptes que encara la Viquipèdia, es troba la iniciativa global Un bibliotecari, una referència, que començarà el pròxim 15 de gener i s'estendrà fins al 5 de febrer. La idea consisteix que cada bibliotecari de la Comunitat Valenciana seleccione una referència del seu fons bibliogràfic i aporte una línia de coneixement humà en un article que ja estiga creat. D'aquesta manera, es contribueix a completar el contingut oferit als usuaris i les usuàries, i es guanya en quantitat i en qualitat.

També et pot interessar

stats