Vint-i-quatre anys sense Ovidi Montllor

L’actor i cantautor d’Alcoi és sobretot recordat per formar part de la Nova Cançó.

Ovidi Montllor va aprendre a tocar la guitarra com a autodidacta
Ovidi Montllor va aprendre a tocar la guitarra com a autodidacta

Ovidi Montllor (Alcoi, 1942 - Barcelona, 1995) era fill d'una família de classe obrera de l'Alcoi de postguerra. Als 12 anys va haver de deixar l’escola i començà a treballar, encara que l’inconformisme feu que passara per més de 30 oficis. 

A partir de 1961 es va incorporar al grup teatral La Cazuela d‘Alcoi, experiència que el va animar per anar-se’n a Barcelona i formar part de diverses companyies teatrals. Poc més tard va aprendre a tocar la guitarra com a autodidacta i el 1968 va començar a cantar professionalment. El primer disc que enregistrà duia el títol de La fera ferotge, i hi criticava el franquisme i la passivitat de les classes mitjanes. Moltes de les seues cançons es basaven en autors com Vicent Andrés Estellés, Joan Salvat-Papasseit, Salvador Espriu o Josep Maria de Segarra, tot i que també va escriure lletres pròpies. La divulgació de l’obra de poetes catalans va ser una de les constants de la seua vida, cosa que el lligaria amb la Nova Cançó i altres cantants com ara Raimon o Lluís Llach. 

Tot i que Ovidi Montllor es sobretot reconegut per les seues cançons, ell va perseverar en la seua carrera com a actor, i en 1975 protagonitzaria la pel·lícula Furtivos, en què destacaria com a actor. També participà en doblatges de pel·lícules, com per exemple en el doblatge al valencià de Casablanca, on posava veu a Sam. No obstant això, les següents interpretacions no obtingueren el mateix èxit, raó per la qual la seua carrera com a actor de cinema no ha rebut el reconeixement que mereixia.

El 10 de març de 1995, Montllor va morir a Barcelona com a conseqüència d’un càncer d'esòfag. Cinc mesos abans, Alcoi li havia tributat un emotiu homenatge. Les seues cendres reposen al cenotafi de personatges il·lustres del cementiri d'Alcoi.

Des d’aleshores són diversos els homenatges que s’han fet al cantautor alcoià, com ara la pel·lícula L’Ovidi: El making of de la pel·lícula que mai es va fer (2016), el programa d’ Homenatges d’À Punt, o versions d’algunes de les seues cançons, com la que feren Frida i Smoking Souls al programa de l’Estudi o la visita que feren Pep “Botifarra” i Miquel Gil per Alcoi al programa de Bambant per casa

També et pot interessar

stats