Villena torna a omplir-se de verd en la batalla de la Lechuguina

2.000 persones vestides d'època s'han llançat més de mil quilos d'encisam en una lluita que es repeteix cada any en el marc de les festes medievals

En la Lechuguina de Villena es llancen més de mil quilos d'encisam
En la Lechuguina de Villena es llancen més de mil quilos d'encisam / À Punt NTC

Villena (Alt Vinalopó) ha tornat a viure aquest diumenge la seua batalla més divertida: la Lechuguina. Veïnat i visitants s’han reunit al peu del Castell de la Talaia per a aprovisionar-se d’encisams i llançar-los com a munició en aquest singular enfrontament.

És una contesa que té lloc cada any en el marc de les Festes Medievals celebrades del 8 al 10 de març. En l'edició d'enguany han participat 2.000 persones vestides d'època que han llançat més de 1.000 quilos d'encisam en una lluita que ha omplit el camp de batalla de verd. Els participants augmenten any rere any, i l'acte esdevé cada vegada més multitudinari i espectacular.

La batalla de la Lechuguina, que va començar a realitzar-se fa més de deu anys, rememora un fet històric ocorregut a Villena a finals del segle XV. En aquella època, els comerciants havien de pagar un impost per emportar-se els productes fora de la ciutat. Però, veient que no s'estaven pagant les taxes, els Reis Catòlics van enviar recaptadors d'impostos a la ciutat. El dijous de mercat, una de les comerciants, descontenta amb la decisió dels monarques, es va rebel·lar i va llançar contra un dels cobradors la primera cosa que tenia a mà: un encisam fresc.

"Encara que ho parega, no té quasi res a veure amb la Tomatina de Bunyol. Açò és una recreació històrica, té un context teatralitzat", apunta Pepe Cabanes, president de l'Associació El Rabal. "Abans de la batalla hi ha una desfilada, la processó de les verduleres, en què les participants pugen fins al castell de Villena ballant i oferint els seus encisams a tots els assistents", explica Cabanes.

La Lechuguina s'ha convertit en un esdeveniment consolidat sorgit a partir d'una acció de rebel·lia ocorreguda segles arrere, però que hui dia serveix com a motor de turisme de la localitat i ens dona una bona excusa per a visitar Villena durant les festes.

També et pot interessar

stats