VÍDEO| La Rambleta manté les funcions de Mongolia després de reunir-se amb la policia

La delegació del govern espanyol es compromet a garantir la seguretat.

VÍDEO| La Rambleta manté les funcions de Mongolia després de reunir-se amb la policia

La Rambleta de València ha acordat que finalment acollirà les dues funcions de 'Mongolia sobre hielo' aquest dissabte i diumenge, 1 i 2 de desembre.

En un comunicat, l'empresa que gestiona el centre cultural ha explicat que ha pres la decisió després d'una reunió "urgent" mantinguda amb membres dels cossos de seguretat i després del compromís de la Delegació del govern espanyol de "garantir la seguretat del públic assistent". 

 L'espectacle havia sigut cancel·lat aquest divendres per motius de seguretat, davant amenaces tant a les xarxes socials com "directes als treballadors" del centre cultural.

 Segons informa l'espai en un comunicat, en comprometre's la delegació de govern a la Comunitat Valenciana el desplegament del dispositiu necessari per garantir, "davant les amenaces rebudes durant els últims dies", la seguretat del públic, artistes i empleats, tant a l'interior com a l'exterior del centre, les dues sessions de 'Mongòlia sobre gel' se celebraran "tal com estaven previstes".

 La Rambleta ha posat en coneixement aquestes circumstàncies de l'Ajuntament de València --titular del centre--, a qui ha comunicat la seva voluntat de mantenir les funcions davant la prestació per les autoritats competents del que entenen que són "garanties suficients perquè l'espectacle pugui tenir lloc ".

 L'espai agraeix així "el compromís ferm i la garantia de les autoritats públiques municipals i estatals" per evitar incidents durant la celebració de l'espectacle. També manifesta la seva "total col·laboració" amb elles per garantir el desenvolupament de 'Mongòlia sobre gel' i crida a que "la discrepància no es converteixi en una arma llancívola que fracturi la nostra societat"

Al matí, .l'espai Rambleta havia publicat un comunicat anunciant que cancel·lava per motius de seguretat". Segons el comunicat, la decisió s'havia pres després de deliberar amb l'Ajuntament i membres de la Policia arran de les amenaces rebudes per part de grups d'extrema dreta.

"La crispació, els insults, les amenaces i la incitació a la violència en les xarxes socials, així com les amenaces directes que han rebut els treballadors, impedeixen la celebració d'aquest espectacle", expliquen en el comunicat. L'Espai Rambleta assegura que "la solució no passa per canviar de localització l'espectacle. El centre no és el problema", a més d'afegir que les amenaces rebudes "són intolerables". Aquesta és la segona actuació que es cancel·la a València desprès que el Teatre Olympia ho fera amb l'espectacle de Dani Mateo després de rebre amenaces de grups d'ultradreta  ."És lamentable que a la nostra ciutat i amb la societat actual, la cultura s'estiga veient censurada per aquest tipus d'atacs i amenaces que atempten directament contra la llibertat", afegia l'espai cultural valencià

"Des de la Rambleta fem una crida a les instàncies competents perquè s'adopten les mesures necessàries que eviten que qualsevol espai cultural haja de cancel·lar la seua programació per amenaces, coaccions i intimidacions", a més de demanar que es garantisca la llibertat "dins d'un estat democràtic i de dret".

L'Ajuntament garanteix la celebració de l'espectacle

L'Ajuntament de València, a través del seu perfil de Twitter, ha assegurat que "garantirà" que l'obra es puga representar a la ciutat: "Prompte us anunciarem el lloc i la data". La regidora d'Acció Cultural, Maria Oliver, ha afirmat que posaran a disposició de Mongolia un nou espai municipal i "tots els mitjans necessaris".

El president de la Generalitat, Ximo Puig, també ha manifestat el seu suport a Mongolia. "L'extrema dreta no pot marcar l'agenda cultural", ha afirmat en el seu perfil de Twitter. La vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra, ha afirmat que "quan un espectacle s'anul·la per la pressió de grups feixistes s'està vulnerant la Constitució". Oltra ha reclamat a l'administració general de l'Estat que garantisca la seguretat. 

La delegació del govern garanteix la seguretat de l’espectacle

La delegació del govern espanyol a la Comunitat Valenciana ha anunciat que garantirà la seguretat de l’espectacle tant en l’interior de la sala com en l’exterior de La Rambleta, si finalment decideixen mantindre’l dins de la seua programació aquest cap de setmana.

A més, han confirmat que han obert una investigació sobre les amenaces de la ultradreta denunciades per La Rambleta sobre els treballadors del centre per si hagueren incorregut en delictes d’odi i coaccions. 

José Luis Roberto, principal dirigent del grup d’ultradreta España 2000, va demanar diumenge a través d’una xarxa social protestar per l’actuació dels humoristes Edu Galán i Darío Adanti, del grup Mongolia, en aquest teatre. 

Aquest és el segon acte cultural que es cancel·la a València aquest mes per aquest tipus d’amenaces. La delegació del govern espanyol ha destacat que “censura” tot tipus d’amenaces i garanteix en tot moment el “lliure desenvolupament de les activitats culturals front a les actituds violentes de grups radicals que no respecten el marc legal que ens hem donat tots”.

Sorpresa de Mongolia 

Mongolia ha mostrat aquest divendres sorpresa la suspensió de l'espectacle previst per a aquest cap de setmana a La Rambleta. En declaracions a À Punt Notícies Edu Galán, un dels protagonistes de l’espectacle ha dit que “et quedes sorprés que a València, una ciutat democràtica, uns senyors puguen decidir, com va ocórrer amb Dani Mateo i ara amb nosaltres, si es programa o no un espectacle”.

Espai Rambleta ha anunciat aquest matí que cancel·la l'actuació de Mongolia per les intimidacions i insults en les xarxes socials per part de grups ultradretans.

El comediant remarca que cal centrar-se en la “idea de democràcia”. En aquest sentit, ha afegit: “ja no és qüestió de nosaltres ni de Dani Mateo”, i ha continuat assenyalant: “des de La Rambleta poden decidir quins espectacles volen tant d’esquerres com de dretes. Una altra cosa molt diferent són les amenaces, l'odi i el boicot dins de la pròpia sala. Això ja és un pas antidemocràtic”.

Galán preveu que “tard o prompte tornarem a actuar a La Rambleta amb total normalitat”, tot i això, “no podem jugar-nos la seguretat del nostre públic”.

València no tolera "el xantatge de l'extrema dreta"

L'alcalde de València, Joan Ribó, ha assegurat que la ciutat "no tolera el xantatge de l'extrema dreta". El col·lectiu Mongolia podrà representar el seu espectacle aquest cap de setmana a La Rambleta, tal com estava previst, "com no podia ser d'una altra manera". Ribó ha expressat així en Twitter la polèmica d'aquest matí. Un tuit que ha sigut contestat per Mongolia amb el missatge: "Gràcies per la seua ajuda, senyor alcalde. Allí estarem amb el nostre espectacle merdós sense gel. Visca la València democràtica".

Altres regidores del consistori valencià han expressat la seua satisfacció, entre elles, la primera tinent d'alcalde i portaveu socialista, Sandra Gómez, qui ha dit que "ningú ens limitarà a València. Hui i tots els dies guanyarem les persones que defenem la llibertat d'expressió". Per la seua part, Maria Oliver, edil de València en Comú, ha assenyalat: "és l'administració la que ha de garantir que es protegisca la llibertat d'expressió enfront dels violents, en qualsevol espai cultural. Així ho farem. Ni un pas arrere".

També et pot interessar

stats