La nova era de Lladró: figures de Batman i Star Wars poblen un catàleg adaptat a les noves demandes

La firma valenciana es renova sense perdre exquisidesa amb porcellanes de col·leccionista d'icones populars

Lladró

Lladró ha sigut, des de fa 70 anys, sinònim d'exquisidesa. La saga familiar creava tot un imperi amb més de 2.000 treballadors i les seues figures de porcellana generaven guanys milionaris en tot el món. Michael Jackson va ser una de tantes celebritats que quedaren bocabadats per l'artesania valenciana. Des dels anys 80 del segle passat la firma va anar conquerint el mercat del Japó, Rússia, o la mateixa Cinquena Avinguda de Nova York, on tenien botiga pròpia.

Elaboración de una de las figuras de serie limitada, una pieza de Batman valorada en 2.500 euros
Elaboración de una de las figuras de serie limitada, una pieza de Batman valorada en 2.500 euros / À Punt NTC

Però l'actualitat de la marca radicada a Tavernes Blanques (Horta Nord) ara passa per figures ben diferents de les que van fer mundialment famosa la firma valenciana. Fa un any, una edició limitada de Darth Vader daurats va servir de Lladró per a celebrar el 70 aniversari, tota una declaració d’intencions per a una empresa dedicada durant anys a la tradició porcellànica. Ara, la col·lecció de la famosa saga cinematogràfica té prop d’una desena de personatges icònics i inclou una de les peces més valorades de la fàbrica, una reina Amidala que costa 3.790 euros.

Les vendes d’estes joies de col·leccionista ja han superat les de les figures clàssiques. Segons explica Nieves Contreras, directora de creativitat i disseny de Lladró, les noves creacions estan destinades a “un mercat de col·leccionista que busca peces molt exclusives, amb una elaboració molt ben realitzada, amb un alt nivell de detall”. 

Una de les artesanes de la fàbrica de Lladró realitza els acabats d'una de les escultures dissenyades per Jaime Hayon
Una de les artesanes de la fàbrica de Lladró realitza els acabats d'una de les escultures dissenyades per Jaime Hayon / À Punt

Star Wars no és l'única temàtica nova en el catàleg. Altres peces contemporànies com la d’un Batman que tarda dos setmanes a fabricar-se, dona bona mostra del nou rumb d'esta empresa que va comprar un fons inversor i ja no té cap membre de la família Lladró en els equips directius. Este nou camí l'iniciava fa quasi deu anys l’escultura de Jaime Hayon. La irrupció en el món de la joieria o la il·luminació són altres sendes que ja transiten i que revolucionen l'imaginari col·lectiu de la marca.

Una treballadora de Lladró elabora xicotetes flors, una de les feines que requereixen un major grau d'especialització
Una treballadora de Lladró elabora xicotetes flors, una de les feines que requereixen un major grau d'especialització / À Punt NTC

La de Tavernes Blanques és l'única fàbrica al món, i crea figures que es venen en 120 països. Per a Contreras, el que no ha canviat en els 70 anys d’història d’este taller és el nivell d'excel·lència i especialització, amb persones dedicades quasi en exclusiva a feines tan virtuoses com l’elaboració de flors o els acabats dels rostres.

També et pot interessar

stats