L’IVAM inaugura una exposició fruit d’un projecte per a acostar l’art modern als pobles menuts

"Confluències" es podrà visitar des d’este divendres fins al 3 de novembre

Exposició en l'IVAM que recull els fruits del projecte Confluències / À Punt NTC

“Confluències” va nàixer fa tres anys per a acostar l'art modern als pobles més menuts de la Comunitat Valenciana. Este dijous, el museu valencià inaugura una exposició on es recullen les experiències generades pel projecte i en la qual es poden trobar estructures, arxius sonors o mostres dels tallers realitzats.

Des del 2021 han format part del programa 24 pobles de menys de 100 habitants, i 12 artistes o col·lectius artístics. Ara esta proposta expositiva mostra un recull de totes estes actuacions.

La idea del programa sorgeix de la màxima defensada per Sonia Martínez, directora de l’IVAM, que els drets culturals són fonamentals per a la ciutadania i per a una vida més lliure i més feliç. “Per a nosaltres té igual on visques, eres un ciutadà de ple dret que ha de tindre accés també a la cultura”, ha assegurat en declaracions a À Punt.  

El programa es basa en el diàleg amb el territori. Els artistes passen del món rural al museu i aporten a més dotze obres noves fetes específicament per a esta exposició perquè “el context de l’IVAM és diferent”, indica Eva Bravo, coordinadora de l’exposició. 

Les artistes de Fent Estudi intervingueren en les poblacions d'Herbers (Ports) i Vilamalur (Alt Millars). En esta última van instal·lar un gran gronxador perquè es fixaren en la realitat d’este municipi de l’interior que ha anat perdent població en els últims anys, i de retruc l’escola, explica Isabel Gonzáel, membre de l’estudi. Van apostar per esta instal·lació per a reactivar la memòria de com era Vilamalur quan encara hi havia escola i infància. 

Ara exposen un projecte amb postals del poble d'Herbers, conta Eva Raga, una altra de les integrants de Fent Estudi. Han demanat que cadascuna de les postals s’enviara des del lloc habitual de residència per a poder traçar el mapa dels desplaçaments de les persones originàries del municipi. "Confluències" es podrà visitar des d’este dijous fins al tres de novembre.

També et pot interessar

stats